Global Trends

Vleeskwekers

Vlees maken in het lab - de oplossing voor het voedselprobleem?
woensdag 30 mei 2018, 20.00
wo 30 mei 2018, 20.00
Grote zaal

Dit jaar nog komt kweekvlees op de markt. Wetenschappers maken het in laboratoria uit opgekweekte stamcellen en de techniek is honderd procent duurzaam door minimaal land - en waterverbruik. Met nog een plus voor de vegetariërs: er hoeven geen dieren voor te worden geslacht. Hoe gaat onze maatschappij veranderen met de introductie van dit kweekvlees? Kunnen we het slachten van dieren nog ethisch verantwoorden als deze techniek toegankelijk is? En zou je zelf een worstje kweekvlees eten?

Wat gaan we doen?

  • Met de regisseur van de documentaire Rob van Hattum bespreken we hoe hij het unieke verhaal van Nederlands uitvinder en pionier van het kweekvlees Willem van Eelen op het spoor kwam. Wat waren zijn ambities met de Nederlandse voedingssector?
  • Met vegetarische slager Jaap Korteweg en filosoof en ontwikkelaar van o.a. het In Vitro cookbook Koert van Mensvoort onderzoeken we of kweekvlees wel degelijk de ultieme oplossing is het voedselprobleem. Is kweekvlees de voedselrevolutie waar we op zitten wachten?
  • Met veehouder Giel Hermans en ethica Cor van der Weele kijken we naar de ethische vragen die deze technologie oproept. Kunnen we het ons wel nog veroorloven om vlees te eten en dieren te slachten? Wat betekent deze technologie voor de veehouderij in Nederland?
  • Met pioniers en ontwikkelaars Ira van Eelen en Peter Verstrate onderzoeken we de impact die zij willen maken met kweekvlees. Hoe winnen we het vertrouwen van de consument en op welke manier gaan we onze eetcultuur aanpassen?
woensdag 30 mei 2018, 20.00
Grote zaal
Deze 187 mensen waren aanwezig