Boekpresentatie

Vijf Eeuwen Migratie

De auteurs, Leo en Jan Lucassen, gaan in gesprek met o.a. Abdelkader Benali, Fidan Ekiz, Ruud Koopmans en Hans Wansink.
donderdag 30 aug 2018, 20.00
do 30 aug 2018, 20.00
Grote zaal
Reageer

‘Je schrijft de oplossing voor een ingewikkelde kwestie als migratie niet op de achterkant van een bierviltje’, aldus Leo Lucassen, directeur onderzoek van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. Samen met zijn broer Jan schreef hij in 2011 een boek over vijf eeuwen migratie. Het groeide uit tot een standaardwerk over migratie in Nederland, en verschijnt nu in een geheel herziene en geactualiseerde editie. De reacties op het werk zijn verdeeld. Onder leiding van Liesbeth Staats gaan de auteurs met hun criticasters in gesprek.

Sinds de komst van de eerste versie van dit boek is er nogal wat gebeurd in Nederland. Nederland is sterk veranderd door immigratie. Denk aan de vluchtelingencrisis en de radicalisering van het debat. Maar is dat erg? Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat Nederland een land is migranten al eeuwen naartoe komen. Nederland is dus al eeuwen aan verandering onderhevig. Wetenschappers spreken geen waardeoordelen uit, ze kunnen wel iets zeggen over het effect van migratie op een samenleving.

‘Goed gefundeerde kennis is essentieel wanneer we de werkelijkheid beter willen begrijpen en politieke debatten op een zinvolle manier willen voeren’, schrijven Leo en Jan Lucassen. Maar het boek heet niet voor niets: ‘een verhaal van winnaars en verliezers’. Beide wetenschappers zien de schaduwzijden van migratie. Een deel van de migranten komt terecht aan de onderkant en is niet in staat een betere positie in de samenleving te verwerven. Maar ze zijn optimistisch als het gaat om het integratieproces.

Wat gaan we doen?

Schrijver Abdelkader Benali start de avond met een persoonlijk verhaal.
Journaliste Liesbeth Staats treedt deze avond op als moderator. Zij gaat kort in gesprek met de gebroeders Lucassen. Waarom moest dit boek er komen? Wat is hun belangrijkste conclusie?
Vervolgens geven we het woord aan drie sprekers die erom bekend staan dat ze het onderwerp migratie kritisch volgen: Fidan Ekiz, Ruud Koopmans en Hans Wansink. Zij zullen in een column reageren op het boek van de beide wetenschappers. Na iedere column volgt een reactie door de auteurs.
Dan volgt de officiële overhandiging van het eerste exemplaar aan Ineke Sluiter, de vice-president van de KNAW. Zij reageert op wat ze deze avond heeft gehoord en zal ingaan op de rol van de wetenschap in het maatschappelijke debat.

Uiteraard is er volop gelegenheid voor het publiek om vragen te stellen of te reageren. Na afloop is er een borrel in het café beneden.

donderdag 30 aug 2018, 20.00
Grote zaal
Deze 291 mensen waren aanwezig