De Stad
Global Trends

Vier succesvolle ondernemers over windenergie

Nieuwe modellen voor de toekomst van windenergie, met NDSM Energie, de Windunie, de Windcentrale en Duurzaaminvesteren.nl.
donderdag 18 sep 2014, 15.00
do 18 sep 2014, 15.00
IJ Zaal
Reageer

Omdat de wind wel vanzelf waait maar windmolens er niet zomaar staan is er behoefte aan vernieuwende manieren van het ontwikkelen van windenergie. De mensen achter de Windunie, Windcentrale, NDSM Energie en Duurzaaminvesteren.nl vertellen hoe zij er in geslaagd zijn om wind op land wél te realiseren. En dit terwijl het niet eenvoudig is in ons koude winderige landje. Zij vertellen hoe lokale-, burger- en bedrijven-participatie de sleutel is bij wind op land.

Snelle groei windenergie
Windmolens zijn er al in Nederland sinds de 12e eeuw. Sinds de jaren 80 zijn ze grootschalig in gebruik genomen voor de productie van elektriciteit. Van 1990 tot nu is de geleverde elektriciteit met 100 maal vermenigvuldigd. Wind op land is de meest betaalbare vorm van duurzame energie die er is.

Nederland ambitieus in windenergie
Maar nog steeds blijft het aandeel windenergie in de totale energieproductie in Nederland steken op enkele procenten. Dat wordt opgewekt door ruim 2000 molens. Het vermogen van deze molens is samen 2.700 MegaWatt. Wij hebben in Nederland de doelstelling om naar 14% duurzame opwek te gaan in 2020, waarbij 12.000 MW geleverd wordt door windenergie. Werk aan de winkel dus!

Werkelijkheid weerbarstig
Door de complexe ruimtelijke ordening in Nederland en de verschillende bestuurslagen met andere bevoegdheden is het lastig om nieuwe windmolens neer te zetten. Daarbij is het een feit dat stelselmatig lokale burgers en bedrijven niet worden betrokken bij ontwikkelingen, met lokale weerstand als gevolg. Tijd dus voor een nieuwe aanpak.

Rense van Dijk, directeur van De Windunie vertelt hoe zij er in geslaagd zijn om windmolen eigenaren te organiseren én direct aan de klant windstroom te leveren.

Harm Reitsma, oprichter van de Windcentrale vertelt het verhaal waarom al ruim 15.000 mensen Winddelen kochten om daarmee hun eigen stroom op te wekken.

Martijn Pater, voorzitter van de coöperatie NDSM Energie vertelt hoe bedrijven op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord zelf hun eigen energie opwekken.

Barry Pieters, CFO van Duurzaaminvesteren.nl vertelt hoe zij burgers in staat stellen om via hun platform te investeren in nieuwe windmolens.

Het gesprek zal zeker stof doen opwaaien. Kom langs en leer van de pioniers op het gebied van bottom-up realisatie van windenergie in Nederland.