Creatieve Industrie

Verzamelaars

Dé maandelijkse talkshow voor de creatieve industrie. Hoe verhef je je verzamelwoede tot kunst?
dinsdag 6 okt 2015, 20.00
di 6 okt 2015, 20.00
Workspace

Postzegels, oude ansichtkaarten, vrolijke Laven, voetbalplaatjes of Swarovski-beeldjes. Nederland houdt van verzamelen. Laten we gewoon meteen aan elkaar toegeven dat we allebei nog een Flippo-album op zolder hebt liggen. Ook tijdens deze editie van What's Up? nodigen we weer vier inspirerende gasten uit om ons te komen vertellen over hun organisatie, product of initiatief. Deze keer: hoe verhef je je verzamelwoede tot kunst?

Kabouters & Adelaars
De Nederlander etaleert zichzelf via de voortuin op de meest uiteenlopende manieren: compleet uit de hand gelopen hobby’s, burenleed, verzamelmanie, kitsch, keurig strak of complete verpaupering. Bewust of onbewust communiceert de bewoner met zijn omgeving. Willem de Kam en Joost Leek werken samen aan het project Kabouters & Adelaars. Een ongoing fotografieproject waarvoor ze heel Nederland doorkruisen op zoek naar bovengemiddelde voortuinen. Griekse zuilen, gorilla standbeelden (echt), überstrakke grasmatjes (kaliber nagelschaartje) en uiteraard een megafamilie tuinkabouters, het zit er allemaal tussen. De tuinen worden allemaal op de gevoelige plaat vastgelegd en worden uiteindelijk gebundeld in een koffietafelboek.

Kabouters&Adelaars

© Kabouters & Adelaars

Tweetbundels
Eindelijk thuis. Nepwimpers nog op. Moe. Bank. Zwijgen.‘ – @halinareijn (14,5k tweets /75,7k volgers). Het leest als poëzie, en bijna was ‘t verloren gegaan in de krochten van het Internet. Jan Dirk van der Burg bespaart jou een tijdrovende klus en brengt met zijn Tweetbundels het allerbeste van Twitter in boekvorm. Want wist je dat er sinds de oprichting van Twitter al meer dan driehonderd miljard tweets de wereld ingeslingerd zijn? Graag gedaan. De boeken – inmiddels acht, variërend van rapper Lexxxus (102k tweets /18,5k volgers) tot boerin Elly Michiels-Fleuren (54,3k tweets / 1,3k volgers) – zijn ongeautoriseerde autobiografische bloemlezingen van afzonderlijke Twitteraccounts en zijn tijdelijk als tiendelige box verkrijgbaar via Voordekunst. Verzamelwoede is Jan Dirk niet onbekend. Eerder maakte hij furore met zijn boek Olifantenpaadjes, een ode aan de korste weg van A naar B.

Tweetbundels

Random Records
Noem het een abonnementen-dienst voor second-hand vinyl, dat is kort samengevat Random Records. Geef je muziek genres door en je ontvangt iedere maand een vinyl pakket met drie zorgvuldig uitgezochte, maar compleet willekeurige platen. De selectie varieert van Ron Brandsteders monsteralbum Bella Beer tot de Promotional Album van The Rolling Stones (een mens mag dromen). De vier initiatiefnemers ontmoetten elkaar op het introductieweekend van hun minor Ondernemerschap aan de Universiteit van Amsterdam. De liefde voor ondernemen en vinyl leidde tot de oprichting van Random Records. Met het idee wonnen ze begin deze zomer 5.000 euro aan coachingslessen bij een startup-wedstrijd. Inmiddels hebben ze al meer dan vijftig abonnees, een eenmalige zending kost €17,95, voor een halfjaar abonnement betaal je €14,15 per maand. Waar wacht je op?

RandomRecords

Waarde Theo, beste Broer
Liliane Top is kunstenaar en verzamelt oren. In totaal maar liefst 125 stuks, die samen het kunstwerk ‘Waarde Theo, beste Broer’ vormen. Het werk is vernoemd naar de brieven die Vincent van Gogh aan zijn broer Theo stuurde. Dit jaar is het precies 125 jaar geleden dat van Gogh stierf. De 125 oren, afgietsels van de echte oren van echte kunstenaars, vragen aandacht voor het verhaal van de ondergewaardeerde positie van de levende kunstenaar in Nederland. Linkeroren van hen die niet rondkomen van hun kunst en rechteroren van hen die wel rondkomen van hun werk. Een verzameling uit heel Nederland, hoe heeft Liliane haar collectie compleet kunnen maken?

dinsdag 6 okt 2015, 20.00
Workspace
Deze 47 mensen waren aanwezig