Global Trends

Verslaafd aan het algoritme

Hoe bepalen data ons leven?
woensdag 25 apr 2018, 20.00
wo 25 apr 2018, 20.00
Grote zaal
Reageer

Wij geven onszelf over aan computers. Advertenties, politieke voorkeur, hypotheek, baankansen, verzekering, veiligheid en gerechtelijke procedures, het staat allemaal onder invloed van algoritmes. Maar we weten eigenlijk amper iets over wat ze zijn, hoe ze werken en wat nu precies hun invloed is. En computercodes en data mogen dan sneller zijn dan de mens, ze blijken niet neutraal en soms zelfs compleet onbetrouwbaar. Moeten we ons zomaar laten leiden door geautomatiseerde beslissingen? Kunnen we eigenlijk wel nog zonder en hoe ontsnappen we überhaupt aan hun invloed? Wat is de macht van data?

Wat gaan we doen?

  • We openen de avond met een gesprek tussen Katleen Gabriels, gespecialiseerd in computerethiek, en Bits of Freedom onderzoeker David Korteweg over de invloed van algoritmen op ons dagelijks leven en de waarden van onze persoonlijke data.
  • Vervolgens geven we het woord aan Rens Lieman, journalist en schrijver van het boek Uber voor alles. Voorheen werkte hij voor Deliveroo en geeft ons een kijkje in het werk met een algoritme als controlerende baas.
  • Onderzoeksjournalist Investico Tim Staal neemt ons mee in zijn onderzoek naar e-Court; een robotrechter waarbij algoritmes worden ingezet in juridische besluitvorming.
  • Rina Joosten-Rabou is co-founder van Seedlink Tech, een onderneming die algoritmes ontwikkelt om menselijk gedrag te voorspellen en sollicitatieprocedures efficiënter te maken.
  • Tot slot praten we met Facebook & online communicatie expert Sanne Kruikemeier over de gevolgen van Facebook op privacy, politiek en maatschappij.

Richard Rogers moet vanwege ziekte zijn deelname aan het programma afzeggen.

Wat is een algoritme? Hoe ze precies werken weten we meestal niet, toch zitten ze achter alles wat we online doen. De vraag is dan hoe die online wereld onze dagelijkse beslissingen beïnvloedt en ons wereldbeeld vormt. NOS geeft een heldere introductie:

woensdag 25 apr 2018, 20.00
Grote zaal
Deze 226 mensen waren aanwezig