De Stad

Verhalen van Ajax

Verhalenavond over Ajax, met Louis van de Vuurst, Menno Pot, Luan Buleshkaj en Rocky Hehakaija.
woensdag 15 jan, 19.30
wo 15 jan, 19.30
New Metropolis ZO
Let op! Dit programma is niet in Pakhuis de Zwijger. Dit programma is in New Metropolis Zuidoost.

Zowel in Nederland als Europa ging het Ajax het afgelopen jaar goed af. De ploeg stond in de halve finale van de Champions League, en won het landskampioenschap en de KNVB beker. Tijdens deze verhalenavond kijken we, aan de hand van twee boeken, naar het Ajax van toen en nu. Met Louis van de Vuurst praten we over zijn rol als huisfotograaf de afgelopen 33 jaar, en met journalist Menno Pot bespreken we het nieuwe Ajax.

LOUIS: 33 jaar Ajax-fotograaf

Voetbalschrijver Jaap Visser volgde Louis van de Vuurst tijdens zijn laatste seizoen als huisfotograaf van Ajax. Dit boek laat de mooiste foto’s van Louis zien, en vertelt daarnaast verhalen van en over Louis zelf. Tijdens het programma gaan we met Louis in gesprek over zijn tijd als Ajax-fotograaf en de mooie foto’s die hij heeft gemaakt van Ajax.

Het nieuwe Ajax: Hoe een voetbalclub zichzelf opnieuw uitvond

Schrijver Menno Pot beschrijft in dit boek seizoen 2018-2019 voor Ajax. Hij vertelt hoe hij Ajax, vanaf de tribune als trouwe fan, de afgelopen jaren heeft zien veranderen. Hoe de club eindelijk – na 20 jaar – de 21e eeuwse versie van zichzelf uitvond. Naast het schrijven van boeken publiceert Menno wekelijks een Ajax-column in het Parool, schrijft hij verschillende sportartikelen in Ajax Life en Santos, en publiceert hij als popjournalist artikelen en verhalen in de Volkskrant, Harper’s Bazaar en Luister. Lees hier meer over Menno.

Luan Buleshkaj

Luan Buleshkaj is een woordkunstenaar in de breedste zin van het woord en is al een tijd bezig met spoken word. Luan Buleshkaj is een woordkunstenaar in de breedste zin van het woord en is al een tijd bezig met spoken word. De Albanese Amsterdammer uit De Baarsjes maakte daarvoor vooral naam als battlerapper (L-Deep) bij het platform ‘Punchout Battles’. Naast woordkunstenaar is Luan voetbaljournalist. Zo was hij twee jaar werkzaam als redacteur voor Telesport van De Telegraaf, schreef hij over Ajax voor AT5 en werkte hij 2,5 jaar voor 9024 Media, een social media-bedrijf voor voetballers. Daar maakte hij korte docu’s over o.a. Patrick Kluivert & Eljero Elia. Ook was hij tijdens het EK 2016 op de NOS te zien als analist van de wedstrijden van Albanië. In 2019 was Luan huisdichter bij het BNN-programma Spijkers met Koppen waar hij met humor over Ajax-PSV schreef.

Rocky Hehakaija

De moderator van de avond is Rocky Hahekaija. Rocky is internationaal straatvoetballer, de eerste vrouwelijke straatvoetballer in het spel FIFA20 en directeur van stichting Favela Street. Met deze stichting verzorgt Rocky trainingsprogramma’s voor jongeren in sloppenwijken in onder andere Brazilië, Curacao en Sudan rondom straatvoetbal. Jongeren worden getraind om sportbegeleider te worden in hun buurt en evenementen te organiseren, om zo te werken aan hun zelfvertrouwen en hen kansen te bieden.

woensdag 15 jan, 19.30
New Metropolis ZO
Deze 91 mensen waren aanwezig