Verdacht (VOL)

Documentaire + nagesprek: hoe voelt het om bij voorbaat verdacht te zijn?
dinsdag 16 okt 2018, 20.00
di 16 okt 2018, 20.00
IJ Zaal

De documentaire VERDACHT laat veertien verschillende Nederlanders aan het woord, met uiteenlopende beroepen (installateur, leraar, advocaat, militair, politieagent) van verschillende leeftijden en afkomsten. Ze hebben één overeenkomst: de politie wil regelmatig weten wat ze doen en waar ze naartoe gaan. Verdacht is een indringende documentaire die de kijker laat voelen hoe is het is om bij voorbaat verdacht te zijn. Na afloop van de documentaire gaan we in gesprek met filmmaker, experts, ervaringsdeskundigen e.a. over etnisch profileren in Nederland.

In de documentaire ‘Verdacht’ doen Nederlanders verslag van hun soms bizarre en onthutsende ervaringen met de politie, waarbij hun huidskleur hen tot verdachte maakt. In de documentaire beantwoorden ze de vraag: “Welke ervaring met de politie is jou het meest bij gebleven?” De een vertelt over de vernedering ten overstaan van zijn moeder, de ander hoe hij is uitgemaakt voor aapje en nog een ander hoe zijn broek van zijn lijf is getrokken door collega agenten. Verdacht is een indringende documentaire waarin de kijker ervaart hoe het voelt om bij voorbaat verdacht te zijn.

Verdacht is de eerste Europese documentaire over de impact van politiecontroles: deze documentaire, gemaakt door Nan Rosens (Rosens Media) i.s.m. Controle Alt Delete, wordt op maandag 10 december ’18 op televisie uitgezonden bij KRO-NCRV 2Doc.

Control Alt Delete

Etnisch profileren, een vorm van discriminatie door de politie, is geruime tijd onderwerp van politiek-maatschappelijk debat. Jaarlijks vinden in de Melkweg bijeenkomsten plaats onder de titel Controle Alt Delete, een initiatief van Stichting Blikopeners en IZI Solutions.

Controle Alt Delete is in het leven geroepen om etnisch profileren en politiegeweld tegen te gaan door middel van het organiseren van bijeenkomsten, het produceren van kritische films en het geven van workshops. Een vaste samenwerkingspartner is Amnesty Nederland. Daar waar mogelijk wordt er nauw samengewerkt met andere mensenrechtenorganisaties en grassroots bewegingen. Voor institutionele partijen zoals het ministerie Justitie & Veiligheid en de politie is Controle Alt Delete een kritische gesprekspartner waaraan men zich kan scherpen.

dinsdag 16 okt 2018, 20.00
IJ Zaal