De Stad
Openingsprogramma

Vele gezichten van eenzaamheid

Hoe doorbreken we het taboe op eenzaamheid? Met o.a. Kader Abdolah en ontmoetingstafels met ervaringsdeskundigen.
maandag 25 sep 2017, 19.00
ma 25 sep 2017, 19.00
Grote zaal
Reageer

Bijna de helft van de Amsterdammers voelt zich, in meer of mindere mate, alleen. Maar toch hoor je hier niemand over praten. Hoe doorbreken we het taboe op eenzaamheid? Het delen van persoonlijke verhalen en ervaringen in dit uitgebreide en speciale programma is een goede eerste stap. We hebben een lezing van Perzisch-Nederlandse schrijver Kader Abdolah, een Amsterdamse Bubble Challenge onder leiding van Tabo Goudswaard, vertoningen van de documentaires Dien Zien én Junkmail met aansluitend een Q&A en nog veel meer. Ontmoet, deel en luister naar verhalen en ervaringen.

Ontmoetingstafels

Wat doet eenzaamheid met je? Hoe kun je leren van andermans ervaringen? Schuif aan bij ervaringsdeskundigen, ga in gesprek, luister en deel je eigen verhaal.

Daarnaast kun je in gesprek met Ans en Eelco, samen met hun coach, zij hebben allebei een licht verstandelijke beperking en vinden het moeilijk om nieuwe contacten te leggen of te onderhouden. Of met Astrid en Ilene, zij vertellen vanuit hun persoonlijke ervaring en vanuit hun werk als ervaringsdeskundige bij TEAM ED over eenzaamheid en armoede.

Meet & Greet

Welke initiatieven en projecten zijn er? En wat kun je als vrijwilliger betekenen? Tijdens de Meet & Greet maak je kennis met de organisaties en initiatieven die Amsterdam rijk is. Wil je ook je steentje bijdragen? Ga dan in gesprek over mooie maatjesprojecten en wat vrijwilligerswerk inhoudt.

 

Lees meer over de organisaties en initiatieven die deelnemen. >>

Het verhaal van Kader Abdolah

Schrijver Kader Abdolah spreekt in interviews vaak openlijk over zijn verlangen naar zijn moederland Iran en de gevoelens van eenzaamheid die daar mee gepaard gaan. Met zijn verhaal moedigt hij mensen aan om ook hun verhaal te delen.

Amsterdam Bubble Challenge

Vraag een onbekende uit de buurt om samen op de foto te gaan. Til hem of haar op.

Tijdens dit experiment, o.l.v. Tabo Goudswaard, dagen we elkaar uit om buiten onze comfortzone – onze bubble – te gaan en het initiatief te nemen tot meer onlogische ontmoetingen in onze directe omgeving: het mooiste wat er is.

Korte docu’s en Q&A’s

  • 20.00u. Dien Zien – Buren Dien La Croix (95) en Eric van den Elsen (53) hebben in de acht jaar dat ze naast elkaar wonen een intense band opgebouwd. Mensen zijn enthousiast dat Eric de moeite neemt om met Dien op pad te gaan. Terwijl hij dat zelf niet meer dan logisch vindt.
  • 20.30u. Junkmail – 98-year-old Mary reminds us that people her age are sometimes forgotten, but still very much alive. Call your grandma.

Een luisterend oor

De Zilverlijn is een speciale service voor ouderen. Als je je aanmeldt, wordt je regelmatig door een vrijwilliger gebeld die een luisterend oor biedt, en tijd maakt voor een praatje of goed gesprek. Documentairemaker Sanne Rovers en radiomaker Laura Stek maakten de installatie Een Luisterend Oor op basis van gesprekken van de Zilverlijn.
 In de leunstoelen kan je luisteren naar intieme gesprekken van drie eenzame ouderen en beleven wat er in hen omgaat.

© Nichon Glerum

Nieuwe woorden voor eenzaamheid

Bodemloosheid. Éénpersoonstent. Veelzaamheid. Onvermogen.

Taal voor eenzaamheid is een initiatief van ontwerper Madelinde Hageman verbonden aan platform ‘Voor Eenzaamheid’ en gaat over het bespreekbaar maken van eenzaamheid in de Nederlandse samenleving door samen met anderen nieuwe taal te creëren. Welk zelfverzonnen of al bestaand woord drukt jouw gevoelens van eenzaamheid het beste uit?

Hulp onderweg bij dementie

Als je dicht bij huis, op weg naar de markt of het winkelcentrum in de war raakt en even de weg kwijt bent – geen paniek, de praatpaal zorgt dat je thuis komt. Het praatpaalproject is gericht op mensen met beginnende dementie, die nog niet in beeld zijn van het hulpverleningscircuit. De angst om de deur uit te gaan en de weg kwijt te raken onder deze groep is groot en eenzaamheid ligt dan al gauw op de loer.

Een kijkje in het leven van de ander

Hoewel eenzaamheid vele gezichten kent, wordt er momenteel met name veel gerept rondom het thema eenzaamheid onder ouderen. Fotografe Roswitha gaat dit aan het hart. Zij heeft namelijk veel plezier en dankbaarheid ervaren door tijd met een zestal ouderen door te brengen. Door middel van intieme vierluiken in de expositie TERUGBLIK laat Roswitha haar blik op het leven van deze mensen zien.

maandag 25 sep 2017, 19.00
Grote zaal
Deze 181 mensen waren aanwezig