Van utopie naar stad

Wat is de stad waarin we willen wonen en hoe geven we die letterlijk vorm?
woensdag 18 jan 2017, 20.00
wo 18 jan 2017, 20.00
Grote zaal
Reageer

Dankzij pioniers met concrete oplossingen en ideeën wordt de utopie van circulair bouwen steeds meer realiteit. Tijdens Architecture Now nodigen we koplopers uit de architectuur uit om te vertellen hoe zij bouwen aan de stad van de toekomst. Van het gebruik van duurzame materialen die lang meegaan tot energieopwekkende gevels, het recyclen van materialen en daktuinen; hoe geef je het vorm en hoe vertaal je utopische ideeën naar de praktijk?

West Beat

Albert Herder is architect en een van de vier partners van Studioninedots. Als ontwerpburau voor hoogstedelijke gebouwen en gebieden staat Studioninedots bekend om hun creatieve en innovatieve visie op circulair ontwerpen. Door de omgang met materiaal, water, groen en energie te verbinden aan het ontwerpen van sociale structuren weten ze geraffineerde ruimtes te creëren. Goed voor de mens, maar ook voor de omgeving. Neem West Beat aan de Lelylaan. Een nieuw project dat, naast een bijzondere duurzaamheidsprestatie, in het midden van het gebouw een ‘Superruimte’ heeft die buurt, de bewoners en gebruikers aan elkaar verbindt. Hoe kom je van zo’n projectvoorstel tot realisatie? En op wat voor manier kan je als architect sociale, materiële en financiële waarde toevoegen?

Plastic Paviljoen

© Plastic Paviljoen

© Bureau SLA: Plastic Paviljoen

Samen met Overtreders W bedacht Bureau SLA de Noorderparkbar, een plek die het Noorderpark een leukere én veiligere plek maakte. Op de vraag naar een nieuw paviljoen in hetzelfde park ontwierpen ze het Plastic Paviljoen. Gerecycled plastic uit de buurt wordt omgesmolten tot leien die het basismateriaal vormen voor de bouw. Peter van Assche, die sinds 2001 leiding geeft aan Bureau SLA, deelt hun verhaal. Want waar houd je als architect rekening mee als je werkt met (her)gebruikt plastic?

HAUT

HAUT_Team-V-Architectuur_plint

© Team V

Aan de Amsterdamse Amstel zijn straks de eerste tekenen te zien van HAUT, met 21 verdiepingen tot nog toe de hoogste houten woontoren ter wereld (!).  Samen met engineering partner Arup is architectenbureau Team V verantwoordelijk voor deze vernieuwende houten hoogbouwconstructie met energie-opwekkende gevels, een publieke stadstuin voor bewoners met groene vingers en een innovation lab voor duurzame technologieën. Hoe komen vorm, materiaal en functionaliteit samen als je bouwt aan de duurzame woontoren van de toekomst? Do Janne Vermeulen, architect-directeur van Team V Architectuur, vertelt.

ABN AMRO Paviljoen

ABN AMRO paviljoen © WAX

ABN AMRO paviljoen © WAX

De Architecten Cie. bouwt momenteel het ABN AMRO Paviljoen aan het Mahlerplein op de Zuidas: een praktijkvoorbeeld van duurzaam en circulair ontwerpen waarbij hout het hoofdmateriaal vormt. De gedachte achter het Paviljoen is om afvalvrij te ontwerpen. Met 1800m2 vergader- en werkruimte, plek voor exposities en lezingen en een open toegankelijke daktuin wordt het paviljoen een ontmoetingsplek voor werknemers en passanten. Hans Hammink vertelt over pionieren en de mogelijkheden van hout.

Hout, Koning der biobased materialen

Als enige magazine besteedt Het Houtblad consequent aandacht aan houtarchitectuur in binnen- en buitenland. Gelukkige bijkomstigheid is dat het materiaal hout de afgelopen decennia een stormachtige ontwikkeling door heeft gemaakt en als natuurmateriaal uitermate geschikt is voor duurzaam bouwen. In het glorende seizoen van circulaire economie kunnen we het zelfs de Koning der biobased materialen noemen. Hans de Groot, hoofdredacteur van Het Houtblad, schetst in het kort een portret van dit veelzijdige bouwmateriaal voor de 21ste eeuw.

Soundtrackcity

Ontdek de geluiden van de stad met Sountrackcity. Hun geluidswandelingen vertellen ieder een eigen verhaal over heden, verleden en toekomst van een buurt, gebaseerd op verhalen en ervaringen van bewoners. Voor Architecture Now! nemen ze een unieke soundscape mee die je meeneemt door de straten van onze stad.

What happened to my buildings?!

Geïnspireerd op het genadeloze en hilarische zelfonderzoek van Marlies Rohmer vragen we elke editie een architect om te reflecteren op een eigen bouwproductie. Marlies Rohmer trapt zelf af. Met beeld, film en commentaar neemt ze een aantal van haar gebouwen onder de loep. Dingen die ze nu nooit meer zo zou doen, onderhoudsachterstand, onwetendheid, overmoed, maar ook gebouwen die de tand des tijds glansrijk doorstaan.

woensdag 18 jan 2017, 20.00
Grote zaal
Deze 343 mensen waren aanwezig