Global Trends

Van klimaatverandering naar klimaatcrisis?

Met natuurfilosoof Matthijs Schouten gaan we in gesprek over de huidige staat van ons klimaat, de vernietiging van onze planeet en de natuur in ons zelf.
maandag 10 feb, 20.00
ma 10 feb, 20.00
Grote zaal

Van bosbranden in de Amazone, Siberië en Australië tot aan overstromingen in Indonesië. Spraken we eerder nog van 'klimaatverandering', trekken nu toonaangevende media zoals The Guardian aan de bel door consequent te spreken over 'klimaatcrisis'. En de waarschuwing van het Wereld Economisch Forum (WEF) dat extreem weer, verlies van biodiversiteit en de klimaatverandering enkele van de grootste risico’s voor de mensheid in de komende tien jaar zijn, bevestigt de huidige staat van paniek van onze planeet alleen maar. Natuurfilosoof Matthijs Schouten loodst ons door de paniek heen.

Als ecoloog en filosoof ziet Matthijs Schouten de klimaatcrisis ook als spirituele crisis en pleit daarmee voor aandacht voor de binnenkant van duurzaamheid. De natuur is de basis van ons bestaan, maar de decennialang hebben we vanuit het westen gehandeld alsof we er boven staan. Dit leverde ons veel economische voorspoed op, maar wereldwijd zien we dat de natuur “terugslaat” en ons leefklimaat verandert. Hoe verhouden we ons tot de natuur? Is technologie onze redding? En hoe zit het met de psychologie van mens en natuur? Samen met Matthijs Schouten gaan we op onderzoek naar bezinning in tijden van crisis. En waar de mogelijke oplossingen liggen.

Matthijs Schouten (1952) is ecoloog, godsdienstwetenschapper, hoogleraar Natuurbeheer in Ierland en Wageningen, strateeg bij Staatsbosbeheer, boeddhist en meditatieleraar.
Hij ziet hoe de aarde kapot dreigt te gaan, maar toch blijft hij hoopvol: ‘Ik ben zo blij dat ik in mijn werk contact heb met jonge mensen, mijn studenten. Ik zie wat zij aan oplossingen bedenken. Ik zou simpelweg niet anders kunnen dan hoop hebben. Dat is ook wat ik in mijn boeddhistische training geleerd heb: je kunt alleen maar zo goed mogelijk doen wat je doet. Wat het resultaat zal zijn weet je toch niet. Als je erg bezig bent met het resultaat houdt het op, dan gaat het mis. We zijn door een web van verbindingen en betrekkingen verbonden met de wereld om ons heen. Alles wat we doen en zeggen heeft daarom invloed, alleen kunnen we de reikwijdte nooit overzien.’

Susanne Duijvestein (1986) werkt als onafhankelijk begrafenisondernemer en ontwikkelt ze allerlei deathchanging projecten. Zo schrijft ze nu aan een uitvaarthandboek, geeft ze doodskleedworkshops en introduceert ze humusatie als next level natuurbegraven.

Thijs Biersteker is klimaatkunstenaar. Met zijn achtergrond in design en een liefde voor het oplossen van problemen ontwikkelt hij interactieve installaties, producten en diensten vanuit een idealistisch oogpunt. Van een interactieve bokszak die helpt kanker te bestrijden, tot aan een installatie gebouwd uit stukjes plastic gevonden in de oceaan die bezoekers doet nadenken over het gebruik van plastic. De werken van Thijs bevatten altijd sporen van sociaal of ecologisch engagement en zetten daarmee mensen aan het denken.

Hasna El Maroudi (Rotterdam, 1985) is co-founder van Magazine Lilith. Ze is journalist, columnist, programmamaker en presentator. Hasna werkt onder meer voor De Volkskrant, De Correspondent en NPO Radio 1. Na een werkreis naar Amazonie, waar ze onderzocht wat voor effecten klimaatverandering heeft op de inheemse bevolking en vooral op de vrouwen, kwam ze veranderd terug: “Ik ging er heen als een journalist, en kwam terug als een activist”.

Pallas Agterberg is Directeur Strategie bij Alliander, één van de grootste netbeheerders van Nederland. Elke dag buigt ze zich over de toekomst van energie en de transitie naar duurzame manieren om dit op te wekken. Maar deze transitie staat niet op zichzelf, maar de integrale aanpak en verbinding met de buitenwereld is belangrijk. Volgens haar moeten we gezamenlijk op zoek gaan naar nieuwe kansen en nieuwe manieren waarop we onze maatschappij vormgeven. Mét behulp van nieuwe, disruptieve technologie.

maandag 10 feb, 20.00
Grote zaal
Deze 261 mensen waren aanwezig