Global Trends

Van Goud tot Libra

Over cash, crypto en de toekomst van ons monetaire systeem.
dinsdag 3 sep 2019, 20.00
di 3 sep 2019, 20.00
Grote zaal

Van wie is ons geld? In 2008 schudde de financiële sector op haar grondvesten, gevolgd door de eurocrisis. Banken zijn gered, schulden van met name Griekenland aangepakt en dankzij de bijzonder lage rente is lenen van geld bijna gratis. Gaat dit wel goed? Is het nu tijd voor fundamenteler ingrepen in ons geldstelsel? Wat is de toekomst van ons monetaire systeem, wat wordt de rol van banken, fin-techs, crypto currencies en Big Data? Hoe zorgen we ervoor dat het geldsysteem van de toekomst in dienst staat van de samenleving? Daarover gaan wij op 3 september in gesprek met economen, financiële experts, wetenschappers en het publiek.

Wat gaan we doen?

We beginnen de avond met een mini-college van Dirk Bezemer. Wat bedoelen we met geld? Wat is geld? Hoe gebruiken we het en wat zijn daarvan de consequenties? Deze vragen staan centraal in zijn boek Money and its uses: development or wealth. Tijdens dit mini-college zal Dirk Bezemer aan de hand van zijn boek ingaan op de rol van geld in onze maatschappij.

Onderaan de pagina is het boek ‘Money and its uses: development or wealth’ gratis te downloaden.

Na het mini-college gaan Dirk BezemerFieke van der Lecq en Martijn van der Linden met elkaar in gesprek over hoe geld de samenleving kan ondersteunen.

Martijn van der Linden is voorzitter van Stichting Ons Geld en onderzoeker op het gebied van de digitalisering van geld en nieuwe economische structuren.

Wetenschappelijk medewerker van de Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid Josta de Hoog was project coördinator van het WRR-rapport Geld en Schuld. Zij neemt ons mee in de wereld van geldschepping en de uitkomsten van het WRR-rapport.

Onderaan de pagina volgen de verwijzingen naar de webpagina van het rapport en het projectteam van de WRR. Daarnaast is hier ook de link naar het laatste paper van Stichting Ons Geld te vinden.

Vervolgens gaan we in gesprek met Marleen Stikker, Robin Fransman en Maarten Schinkel over de toekomst van ons geld. Hoe ziet het monetaire systeem er straks uit? En van wie is dan ons geld?

We sluiten de avond af met Peter Blom, CEO van Triodos Bank.


Rens van Tilburg, moderator van de avond, is directeur van het Sustainable Finance Lab. Daarnaast is hij verbonden aan de Faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie van de Universiteit Utrecht.

Dirk Bezemer is econoom en hoogleraar economie en financiering aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij staat aan het hoofd van een onderzoeksteam dat zich richt op financiële kwetsbaarheid, economische modellen en de financiële crisis. Daarnaast schrijft Dirk tweewekelijks een column in de Groene Amsterdammer.

Fieke van der Lecq is hoogleraar Pensioenmarkten aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde aan de VU in Amsterdam en sinds 2014 kroonlid van de Sociaal Economische Raad. Daarnaast is Fieke van der Lecq commissaris van de Triodos Bank.

Martijn van der Linden is voorzitter van Stichting Ons Geld en onderzoeker op het gebied van de digitalisering van geld en nieuwe economische structuren.

Josta de Hoog is wetenschappelijk medewerker bij de WRR en projectcoördinator van het project Geldschepping.

Marleen Stikker is directeur en mede-oprichter van Waag, een onderzoeksinstituut voor creatieve technologie en sociale innovatie. In 1993 richtte zij daarnaast De Digitale Stad op, waarmee de eerste digitale omgeving van de gemeente Amsterdam werd ontwikkeld.

Robin Fransman is Hoofd Financiële Sector bij adviesbureau de Argumentenfabriek. Daarnaast publiceert hij regelmatig in Nederlandse media, onder andere bij Follow The Money, het FD en het NRC. Hier schrijft hij over economie en de financiële sector.

Maarten Schinkel is journalist voor het NRC Handelsblad. Hij schrijft over economie en de financiële markten.

dinsdag 3 sep 2019, 20.00
Grote zaal
Deze 277 mensen waren aanwezig