Global Trends

Van gas los

Hoe nemen we afscheid van ons gas?
dinsdag 17 apr, 20.00
di 17 apr, 20.00
IJ Zaal
Reageer

Om de klimaatdoelen van Parijs te halen, moet de Nederlandse energievoorziening in 2050 volledig duurzaam worden. Dit betekent dat de komende jaren miljoenen huishoudens van het aardgas moeten. Maar waar hebben we het eigenlijk over als een huis aardgasvrij wordt? En gebeurt dit individueel of per collectief? Per straat, per wijk of per stad? Tijdens deze aflevering van de Trouw Duurzame 100 gaan we in gesprek over wat gasloos wonen werkelijk inhoudt. Wie betaalt de rekening voor het dichtdraaien van de gaskraan? Hoe pas je je huishouden hierop aan, hoe betrek je mensen en hoe zorg je voor acceptatie van deze verandering?

Bevlogen werkt hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid Jan Rotmans aan een gezonde, eerlijke én duurzame samenleving. Hij maakt de vertaalslag van transitiewetenschap naar concrete acties en adviezen voor overheden, organisaties en bedrijven in een internationale context. Dit heeft hij onder andere gedaan door het oprichten van ICIS, Urgenda, DRIFT, Nederland Kantelt en Zorgeloos.

Als programmamanager van HIER verwarmt zet energie-expert Susanne van Suylekom zich in voor aardgasvrij wonen in Nederland. HIER verwarmt is opgericht om bewoners te informeren en activeren hoe van het gas af te komen.

Thijs de la Court is adviseur duurzame ontwikkeling en circulaire economie. Hij ondersteunt organisaties en overheden bij verduurzaming. Bij het Klimaatverbond is hij actief om het Gelders Energieakkoord te realiseren, wat doelt op een klimaatneutraal Gelderland in 2050.

Zonnepanelen en warmtepompen zijn vaak alleen bereikbaar voor mensen die het kunnen betalen. Milieudefensie zet zich in om duurzame alternatieven voor iedereen toegankelijk te maken. Directeur Donald Pols is een autoriteit op het gebied van milieuproblematiek, en pleit met Milieudefensie ervoor dat de vervuiler moet betalen.

Puk van Meegeren is manager communicatie en programmamanager energie in huis bij Milieu Centraal. Hij ontwikkelt communicatieprojecten om consumenten te verleiden tot het besparen van energie en rekening te laten houden met het milieu.

Anne-Marie Pronk zet zich al jaren in voor een beter klimaat. Voor o.a. Klimaatverbond en regio’s ontwikkelt en organiseert ze projecten en campagnes die de transitie naar een duurzame energievoorziening willen versnellen. Oprichter van Klimaatzuster, Warmetruiendag en bedenker van het woord Klimaatspagaat.

 

dinsdag 17 apr, 20.00
IJ Zaal
Deze 160 mensen waren aanwezig