Creatieve Industrie

Van afval tot product

Hoe voorkomen ontwerpers en producenten dat er nog meer afval bij komt?
dinsdag 13 nov 2018, 20.00
di 13 nov 2018, 20.00
Grote zaal

Op veel grondstoffen in de wereld zit een limiet. Als het op is, is het ook echt op. Maar we produceren er niet minder om, en dan ook nog eens lineair: na het produceren wordt het geconsumeerd en vervolgens belandt het in de afvalzak. Steeds meer producenten en consumenten beginnen zich te realiseren dat dit drastisch moet veranderen. De lineaire economie wordt een circulaire economie, waarin we zo min mogelijk grondstoffen zo lang mogelijk gebruiken. Maar hoe doe je dat?

In de transitie naar een circulaire economie is er letterlijk een wereld om opnieuw te ontwerpen en daar hebben we veel ontwerpkracht bij nodig.

Toekomst van circulair productontwerp?
Op deze avond gaan ontwerpers, ondernemers en bedrijven over deze uitdaging met elkaar in gesprek, onder leiding van journalist en researcher Jeroen Junte.

Welke verantwoordelijkheid heeft een ontwerper? Wat betekent de keuze voor circulair voor het ontwerpproces en de productie van bijvoorbeeld een kast, een koptelefoon of een huis? Samen met HvA studenten Industrial Design Engineering werpen we tevens een blik op de toekomst van circulair productontwerp.

Wat gaat we doen deze avond?

  • Industrieel ontwerper en onderzoeker Marcel den Hollander geeft een introductie naar aanleiding van zijn boek ‘Products that last’. Waarom is het logisch voor een bedrijf om de circulaire economie te omarmen? Wat is de rol van de ontwerper? 
  • Floor Uitterhoeve, manager duurzaamheid bij McDonalds, vertelt over hoe zij werkt aan het verminderen van afval en hoe de ontwerper van verpakkingen hierbij moet helpen.
  • Architect Peter van Assche en ontwerper Marleen Kaptein gaan in op het ontwerpproces van hun ‘producten’: respectievelijk een gebouw en een stoel. Wat was hun oorspronkelijke idee en is dit ook verwezenlijkt?
  • In het laatste blok worden de Rotterdamse mannen van Groencollect geïnterviewd. Met hen hebben we het over de logistiek van afval en hoe we als consumenten kunnen helpen bij het realiseren van ‘betere’ en bruikbaardere afvalstromen.
  • Tussendoor pitchen HvA-studenten Industrial Design Engineering hun ontwerpen voor een circulaire economie.

Kijk en lees meer:

People’s Pavilion – 100% circulair. Timelapse van op- en afbouw.

dinsdag 13 nov 2018, 20.00
Grote zaal
Deze 269 mensen waren aanwezig