Creatieve Industrie
De Stad

Van afval tot product

We duiken in de wereld van circulaire producten. Hoe voorkomen ontwerpers en producenten dat er nog meer afval bij komt?
donderdag 9 nov 2017, 20.00
do 9 nov 2017, 20.00
Grote zaal

We leven in een wereld met een limiet aan grondstoffen. Maar toch is onze productielijn lineair. We produceren, consumeren en gooien het daarna in de afvalzak. In een circulaire economie maken we een kringloop waarin materialen oneindig hergebruikt worden en afval in principe niet meer bestaat.

De productie begint bij de ontwerper. Welke verantwoordelijkheid heeft hij of zij? Wat betekent de keuze voor circulair voor het ontwerpproces? We gaan in gesprek met ontwerpers, ondernemers en bedrijven die ieder op hun eigen manier bezig zijn met circulair ontwerp.

En we werpen samen met HvA studenten Product Design een blik op de toekomst van circulair product ontwerp.

  • Frans de la Haye schijnt nieuw licht op de circulaire economie en de rol van de ontwerper hierin. De la Haye is industrieel ontwerper en heeft een indrukwekkende staat van dienst in de ontwerpwereld. Hij is onder andere bekend van de spanfiets en het modulaire bed Auronde van Auping, waarvan er inmiddels al meer dan een miljoen van verkocht zijn. Over Cradle-to-Cradle is hij kritisch: ‘C2C is een businessmodel geworden, en het befaamde certificaat bevordert recycling en daarmee wegwerpen. Laten we liever kijken naar producten met een lange levensduur die je kunt repareren en waar je een langdurige relatie mee opbouwt.’
  • Isaac Monté is een productontwerper die experimenteert met ongebruikelijke materialen. Hij vertelt over The Meat Project, waarin hij van restvlees lampen maakt. Ook presenteerde hij tijdens de Dutch Design Week 2017 zijn nieuwe project Leek, waarmee van GFT afval verpakkingen voor groenten worden gemaakt.
  • Lise Hordijk – Manager Responsible Business bij Bugaboo, vertelt over de zoektocht van het bedrijf naar mogelijkheden om de levensduur van haar producten (zoals kinderwagens) te verlengen, door bijvoorbeeld zoveel mogelijk onderdelen vervangbaar te maken.
  • Noor Buur – Mede-oprichter en business developer bij BeeBlue, een platform voor start-ups. BeeBlue ontwerpt en ontwikkelt circulaire producten. Zo maken ze onder de naam SOOP zeep van koffiedik en bier van oud brood onder de naam TOOST.

  • In 2017 kent Fairphone meer dan 50 medewerkers en zijn er meer dan 100.000 telefoons verkocht. Het bedrijf probeert het leven van een smartphone fors te rekken en Douwe Schmidt vertelt daarover. Dit verhaal gaat over eerlijk gewonnen mineralen, modulair ontwerp, het recyclen van oude toestellen, maar ook het gedrag van klanten.
  • Tom Leenders is industrieel ontwerper en samen met Dorus Galama oprichter en eigenaar van Gerrard Street. Dit ondernemer duo was het zat elk jaar hun koptelefoon weg te moeten gooien vanwege een kapot snoertje. Zo ontstond het idee een modulaire koptelefoon te maken. Tom vertelt hoe deze koptelefoon tot stand kwam: van idee tot in de winkel.

https://www.youtube.com/watch?v=j0Y87HINm74

donderdag 9 nov 2017, 20.00
Grote zaal
Deze 244 mensen waren aanwezig