De Stad

Van A naar B in 2040

Hoe ziet het vervoer in en naar de stad eruit in 2040?
dinsdag 17 nov 2009, 20.00
di 17 nov 2009, 20.00

De Noord/Zuidlijn, het witte fietsenplan, de Ringweg A10 en de opstapper; Amsterdam werkt al jaren aan zijn bereikbaarheid. Door de groei van onze metropool zullen we in de toekomst onverminderd voor dit vraagstuk gesteld worden. Belangrijkste elementen: vervoer naar de stad en vervoer in de stad met openbaar of privaat vervoer. Aan drie experts de vraag hoe dit er in 2040 uit kan zien.

Fokko Kuik is aanwezig om namens de Gemeente de drie scenario’s voor de toekomst van het vervoer in Amsterdam in ontvangst te nemen.

“Omdat de termijn zo ruim is genomen – tot 2040 – hebben we vanavond de ruimte om echt de mogelijkheden van de toekomst te verkennen zonder vast te zitten aan de waan van de dag,” opent Kuik.

Er volgen drie zeer verschillende scenario’s: Evelien Fleskens heeft een positief verhaal over de mogelijkheden die een reiziger heeft als hij in 2040 van Delft naar de Dam reist. Thomas Straatemeijer ziet echter ook mogelijke problemen voor de toekomst van het vervoer als gevolg van de almaar duurder wordende energie. Pascal van Noort geeft daarvoor in ieder geval een alternatief voor lokaal gebruik: de fiets, die zeker de toekomst heeft.