De Stad

Van 8 tot 88

Hoe word je beïnvloed door de maatschappelijke normen als het om de liefde gaat?
donderdag 10 nov 2016, 19.30
do 10 nov 2016, 19.30
IJ Zaal

In de documentaire ‘Van 8 tot 88’ vertellen negen mannen van alle generaties over hun ervaringen in en met de liefde. Tijdens deze bijeenkomst gaat documentairemaker Yara Hannema met psycholoog Thijs Launspach en het publiek in gesprek hoe verschillende generaties omgaan met de liefde en waardoor dat komt. Houden de babyboomers een relatie kosten wat het kost vast? En gooien de twintigers van nu de liefde veel te snel weg? Hoe word je beïnvloed door de maatschappelijke normen als het om de liefde gaat?

Tijdens een gesprek over de liefde met de achtjarige Felix, kwam Yara Hannema op het idee voor deze film. Ze vroeg zich af hoe de pure ideeën over de liefde van Felix zich zouden ontwikkelen naarmate hij ouder zou worden. 9 mannen, van 8 tot 88 jaar oud werkten mee aan de film.

De film beleeft vanavond zijn Amsterdamse première en aansluitend praten we met drie van hen door aan de hand van hun openhartige verhaal in de documentaire: Lútzen Schroor (18), Coen Kleipool (28) en Berry Bleij (38).

Over de sprekers:

Yara Hannema (33) is sinds 2008 zelfstandig filmmaker en documentairemaakster. Zij zoekt in haar films naar de totale waarheid. Ze kruipt onder de huid van de mensen die ze portretteert, omdat achter het beeld dat zij van zichzelf hebben, antwoorden liggen die verrassen. “Ieder mens is inspirerend als je op de juiste knoppen drukt en iemand bereid is zichzelf te laten zien.” Andere documentaires van Yara Hannema zijn: The Foster Parent of Iron (2010) en Een Dag uit Het Leven Van Mijn Oma (2012)

Thijs Launspach (28) is docent psychologie aan de Universiteit van Amsterdam, schrijver en trainer. Thijs schreef met Aik Kramer het boek Quarterlife: kansen, kopzorgen en keuzes van de twintigers van nu, een verkenning van de wereld van twintigers. Thijs doet veel onderzoek naar de leefwereld van de twintigers van nu.

Berry Bleij (38 in de documentaire) danste als peuter al met zijn moeder in haar armen. Op zijn 12e ging ie op dansles en wist het meteen, dit wil ik later worden. Het duurde 21 jaar voordat hij via banen bij oa. Fortis Bank, Mastercard en H & M eindelijk zijn hart volgde en in 2009 een eigen dansschool begon. Berry geeft de danskoorts nu door als fulltime dansleraar peuterdans, zumba, salsa en privélessen aan bruidsparen voor hun openingsdans.

Coen Kleipool (28 in documentaire). Coen is afgestudeerd fysiotherapeut, maar kwam terecht bij de Heeren van Aemstel, waar hij nu al 6 jaar met veel plezier werkt als bedrijfsleider. Het leukste café van Amsterdam, zo zegt hij zelf. Daarnaast doet Coen een Engelstalige deeltijd master Bedrijfskunde aan de UvA.

Lútzen Schroor (18 in documentaire) Een jongen uit Friesland die na het vmbo doorgestroomd is naar de havo en in het eindexamenjaar zit. Beoefent in zijn vrije tijd graag sport onder andere karate, voetbal, squash en mountainbiken. Hij gaat graag liftend op vakantie, en wil ook na de havo, jawel, liftend de wereld bekijken.

Marc van der Aart (51) verkocht in 2012 zijn succesvolle IT bedrijf in Haarlem en vestigde zich in Brooklyn, New York waar hij enkele jaren een Nederlandse fietsenwinkel had en het fietstour bedrijf Rolling Orange Bike Tours startte. Marc van der Aart presenteerde enkele seizoenen het radioprogramma Broodkast en was de drijvende kracht achter cultureel programma ‘Gebeurt er, gebeurt er’ op de lokale omroep Haarlem 105 RTV.

https://vimeo.com/168628004​

donderdag 10 nov 2016, 19.30
IJ Zaal
Deze 135 mensen waren aanwezig