Global Trends
De Week van de Zorgtransitie

Urban Vitality

Stadsgezichten en polderperspectieven wisselen elkaar af: hoe word je vitaal en goed oud? Met o.a. Lammert Kamphuis (School of Life)
dinsdag 26 mei 2015, 20.00
di 26 mei 2015, 20.00
IJ Zaal
Reageer

We worden steeds ouder en als we het spreekwoord mogen geloven komt dit met gebreken. Hoewel dit laatste in vele gevallen onvermijdelijk is, kunnen we zelf ook behoorlijk wat invloed uitoefenen op hoe we ouder worden. Natuurlijk het liefst zo goed en gezond mogelijk. Maar hoe word je vitaal en goed oud?

Gezondheid en vitaliteit zijn niet alleen afhankelijk van individuele keuzes en mogelijkheden, het is ook een sociaal thema dat zich afspeelt binnen de context van een leefomgeving. Met projecten en interventies, die zich richten op het verhogen van de vitaliteit, ligt de focus daarom ook steeds vaker op het woonmilieu; een samenstelling van zowel fysieke als sociale elementen. De harde en de zachte stad.

Maar wat zijn goede leefgewoonten en hoe creëer je een gezonde omgeving? Op welke manier beïnvloedt de fysieke omgeving de vitaliteit? Verschilt ouder worden in de stad van ouder worden op het platteland? Tijdens deze bijeenkomst wisselen stadsgezichten en polderperspectieven elkaar af en gaan we op onderzoek uit!

Filosoof Lammert Kamphuis werkt als docent voor verschillende organisaties, waaronder School of Life en de Vrije Academie. In zijn lezingen en workshops behandelt hij verschillende thema’s waarin het dagelijks leven van de mens centraal staat. Deze avond gaan we met Lammert dieper in op de betekenis van ‘goed leven’. Waarom vinden wij gezondheid zo belangrijk? Lea den Broeder (Hogeschool van Amsterdam) demonstreert ‘Kijk! Een gezonde wijk’. Met deze app wordt onderzocht hoe de omgeving bijdraagt aan de gezondheid van haar bewoners. Peter van Zutphen laat ons zien hoe hij samen met zijn vrouw tussen de tulpenvelden in het Noord-Hollandse Anna Paulowna het project Nieuw Bouwlust realiseert. Ben Kröse (Hogeschool van Amsterdam) vertelt ons over de mogelijkheden van sensor technologie en de mogelijkheden die techniek kan spelen bij het ouder worden. We sluiten de avond af met een interactief huiskamergesprek onder leiding van Thuislab.

Urban Vitality

Urban Vitality

dinsdag 26 mei 2015, 20.00
IJ Zaal
Deze 87 mensen waren aanwezig