De Stad

Update Sluisbuurt

Hoe krijgt de nieuwe skyline aan het IJ vorm en welke uitdagingen komen bij deze ontwikkeling kijken?
maandag 20 mei 2019, 20.00
ma 20 mei 2019, 20.00
Grote zaal

Nu de gemeenteraad met het plan voor de Sluisbuurt heeft ingestemd, is een nieuwe skyline met torens van wel 125 meter plotseling dichtbij. Op de kop van het Zeeburgereiland moet een wijk van ongeveer 5.500 woningen en bijna 100.000 vierkante meter aan voorzieningen verrijzen. Met een dergelijke hoge dichtheid op een eiland staan we voor een groot aantal uitdagingen op het gebied van mobiliteit, energie, bouwmethodieken en afvalverwerking. Tijdens deze avond delen bouwers, ontwerpers, gemeente, ondernemers en andere direct betrokkenen de meest recente plannen en gaan we in gesprek over de uitdagingen die hierbij komen kijken.

Hoe ziet het programma eruit?

De avond wordt geopend door Mirjana Milanovic, namens de gemeente Amsterdam verantwoordelijk voor het ontwerp van de Sluisbuurt. Nadat de raad de bouw van de nieuwe wijk in november 2018 definitief goedkeurde, is de gemeente druk bezig om de start van de bouw in 2020 voor te bereiden. Milanovic zal toelichten wat er de komende jaren allemaal gaat gebeuren op het nu nog braakliggende stuk grond aan het IJ.

Architect Burton Hamfelt was met zijn bureau niet alleen betrokken bij het eerste stedenbouwkudige ontwerp van de Sluisbuurt, hij is ook de supervisor van het project. Wat moet in zijn ogen de kracht worden van het nieuwe stuk stad aan het IJ?

Waar placemakers vaak in een later stadium van het ontwikkelproces worden ingevlogen om een buurt kleur op de wangen te geven, daar is de placemaking in de Sluisbuurt recent al in gang gezet. Katusha Sol, medeoprichter van Placemakers, geeft een inkijk in de plannen.

Hogeschool InHolland zal straks niet alleen met een vestiging in de Sluisbuurt gaan zitten, maar opent voor die tijd al een Urban Lab op het bouwterrein. Studenten zullen vanuit dat lab diverse placemakingprojecten op poten zetten. Peggy van Schijndel van InHolland legt uit hoe dit precies zit.

De uitloop van de Piet Heintunnel is nu nog een flinke hindernis binnen de toekomstige Sluisbuurt. Als het aan Philomene van der Vliet en Jan Maas ligt, worden die hindernis weggenomen. Hun bureau BOOM! Landscape was in een eerder stadium betrokken bij het eerste stedenbouwkundig ontwerp van de Sluisbuurt. De tunnel kwam toen als een van de grote bottlenecks naar boven. Dé oplossing volgens Van der Vliet en Maas: een park boven de uitloop van de tunnel.

De gemeente wil graag een zelfbouwtoren in de Sluisbuurt opnemen. Dat klinkt mooi, maar hoe realiseer je zo’n toren? Architect Marc Koehler laat daar zijn gedachten over gaan. Koehler heeft met zijn bureau het Superlofts-concept ontwikkeld. Via deze ontwerp- en ontwikkelmethode krijgen bewoners meer invloed op de vorm van hun toekomstige woning. Ook zal Koehler vanaf oktober 2019 de architect in residence bij het ARCAM zijn. Hij wil dan het Open Building-gedachtegoed onder de aandacht brengen. Dit gedachtegoed moet volgens hem ook in de Sluisbuurt de ruimte krijgen.

Wil je al een rondje door de Sluisbuurt lopen? Dat kan! Op basis van het eerste ontwerp hebben STIPO, BFAS en de TU Delft een VR-experience van de Sluisbuurt gemaakt. Bart Haazen van BFAS komt vertellen wat het belang van zo’n experience is en Luuk Goossen van de TU Delft neemt een bril mee om te laten zien hoe het werkt.

maandag 20 mei 2019, 20.00
Grote zaal
Deze 162 mensen waren aanwezig