De Stad

Update Nieuw Nederland

We blikken terug op een jaar van Stadmakers en Stadsambassades en kijken vooruit naar de City Makers Summit in 2016.
woensdag 24 jun 2015, 20.00
wo 24 jun 2015, 20.00
Grote zaal

Het is bijna een jaar geleden dat de kick-off van het netwerk van de Nederlandse Stadsambassades heeft plaatsgevonden in Pakhuis de Zwijger. Tijdens de tweede dag van de Joint Venture 2015 -de traditionele seizoensafsluiting van Pakhuis de Zwijger- geven we een update over de ontwikkelingen van het platform 'Nieuw Nederland - Steden in Transitie' en richten we tevens onze blik op de toekomst.

Tijdens het avondprogramma gaan we aan de hand van initiatieven uit het hele land op zoek naar de ontwikkelingen die de initiatieven doormaken, de principes van het nieuwe stadmaken en de kenmerken die het tot een beweging maken. De initiatieven krijgen de ruimte zichzelf te presenteren: over hun energie, wat ze toevoegen en wat ze nodig hebben. Dit zullen ze doen in 3 panels: ruimtelijke, sociale en duurzame ontwikkeling.

Binnen de ruimtelijke ontwikkeling vertelt Paul de Bruijn over Coehoorn Centraal: een gebied in Arnhem waarbij de gemeente de regie van de wijkontwikkeling (gedeeltelijk) loslaat. Daarnaast zal Emilie Vlieger komen verhalen over Meer Merwede, de ontwikkeling van dit voormalige industriegebied in Utrecht. En zal zij spreken over het hoofdstuk in het net verschenen boek ‘Het Nieuwe Stadmaken’. Vanuit Den Bosch vertelt Petra Janssen ons over Social Label en de Tramkade: een herontwikkelingsproject van een oud fabrieksterrein dat nog maar net is gestart. In het panelgesprek gaan zij dieper in op hun uitdagingen rondom herbestemming, tijdelijkheid, eigenaarschap, waardecreatie en meer.

Dirk Kaan neemt ons mee naar Amersfoort, de stad waar hij met Stadslab033 een experimenteerruimte is voor sociale ontwikkelingen. Daarnaast komt Frans Kerver verhalen over de sociale casuïstiek uit Groningen: over The Free Café, Tuinindestad en het Basisinkomen. Het eerste Bewonersbedrijf van Nederland, uit de armste wijk van Nederland, is bij persoon van Harold Hesselink aanwezig om hun ervaringen te delen. Dit panelgesprek richt zich op een nieuwe kijk op werk, sociaal-economische ontwikkelingen op lokale schaal, maatschappelijk aanbesteden en tweedeling.

Aangezien ook Europese Stadmakers aanwezig zijn zal Kristel Jeuring (Locality) de koppeling leggen tussen Nieuw Nederland en New Europe. Locality is het landelijke en toonaangevende netwerk uit Londen van buurtondernemingen, trusts , en centra van sociale acties. (Dit deel is in het Engels.)

Francesca Miazzo van CITIES komt vertellen over het WASTED project in Amsterdam-Noord. Met dit project ontwikkelen zij een buurtlaboratorium voor kleinschalige afvalverwerking. Daarnaast komt Robin Berg vertellen over LomboXnet: een bewonersinitiatief uit Utrecht dat draait om internet, zonnecentrales en elektrische deelauto’s. Mare Nynke Zijlstra van IEWAN zal komen verhalen over de duurzame Strowijk die in Nijmegen is gebouwd. Een panelgesprek dat gaat over duurzaamheid, afvalstromen en geldstromen en de verhouding van een maatschappelijke initiatief t.o.v. de grote marktspelers. (Dit blok is in het Engels.)

De avond wordt afgesloten met een inhoudelijke verdieping naar aanleiding van het boek ‘Het Nieuwe Stadmaken’ door Arnold Reijndorp.

We kijken terug op een jaar vol mooie ontmoetingen en rijkgevulde Stadexpedities naar Leiden, Eindhoven, Groningen, Delft, Arnhem, Utrecht en Leeuwarden. Het online platform ‘Nieuw Nederland – Steden in Transitie’ is in januari gelanceerd en wordt actief onderhouden door vele lokale Stadsambassadeurs. Tijdens de werkconferentie Agenda Stad op 15 april kwamen meer dan honderd Stadmakers bijeen. En ook het aantal Stadsambassades blijft groeien.

Daarnaast richten we onze blik op de toekomst. Waar werken wij met het netwerk van Stadmakers naar toe in het kader van het Nederlands Voorzitterschap van de Europese Unie begin 2016? Hoe geven we samen invulling aan de Agenda Stadmakers? En hoe bereiden we ons voor op de City Makers Summit in mei 2016? Tijdens deze grootse bijeenkomst ontvangen we Europese Stadmakers voor de uitwisseling en het delen van kennis en ervaring op nationaal én internationaal niveau.


Voorafgaand aan het avondprogramma werken 100 Stadmakers uit het land in de middag gezamenlijk aan de Agenda Stadmakers. Wil je hierbij zijn? Stuur dan een mail aan quirine[at]stedenintransitie.nl

Kijk hieronder terug naar de kick-off van de Nederlandse Stadsambassades tijdens Joint Venture 2014.

https://vimeo.com/99173838

woensdag 24 jun 2015, 20.00
Grote zaal
Deze 135 mensen waren aanwezig