De Stad

Nieuw Amsterdam Stadmakersbal

Verhalen van initiatieven, ontmoet andere Stadmakers. Met ook Adri Duivesteijn, Floor Ziegler en Jurgen Hoogendoorn.
dinsdag 23 jun 2015, 20.00
di 23 jun 2015, 20.00
Grote zaal

Op 23 juni is het feest en vieren we het Stadmaken! Buurtbewoners die met elkaar energie- en zorgcoöperaties oprichten. Zelfbouwers, architecten en toekomstige bewoners die collectief een wijk bouwen. Jonge creatieven die samen creëren, ontwerpen en maken. Stadsboeren die lokaal voedsel produceren. Studenten die zich verbinden aan maatschappelijke opgaven. De lijst is oneindig. Het Stadmakersbal brengt deze verhalen samen. We benoemen wat er goed gaat en beter kan. Wat leren we van 5 jaar bottom-up stadmaken? Is er op basis van alle opgedane ervaringen een leidraad voor een next level; het nieuwe stadmaken? Hoe kunnen de initiatieven, de gemeente, bedrijven en maatschappelijke organisaties nog beter samenwerken in een tijd waarin zich in Amsterdam economisch herstel aandient en er bestuurlijk andere vraagstukken prioriteit lijken te krijgen. Kom ook vooral om je eigen verhaal te vertellen en te delen en andere stadmakers te ontmoeten!

Adri Duivesteijn leidt voor ons de avond in langs de stelling dat de wederopkomst van het burgerinitiatief gepaard gaat met het onvermogen van de politiek om daar mee om te gaan. Voor de progressieve politiek is het geloof in de verzorgingsstaat en de de centrale rol van de overheid een belangrijk obstakel voor vernieuwing. Voor het rechter deel van de politiek is het geloof in de markt de oorzaak van de blinde vlek. De gedachte dat misschien burgers de spil zijn van het maken van een samenleving lijkt voor beide als onbestaanbaar.

Na deze inleiding kunnen we ons laven aan de inspiratie van initiatieven uit de hele stad. Stadmakers vertellen de verhalen over wat ze doen, wat hun kracht is en welke waarde ze voor de samenleving creëren. Het Breedschap uit Plan van Gool in Amsterdam Noord over hun functie als bewonersinvesteringsfonds voor de buurt. De energiecoöperatie BUURTwarmtenet uit Gaasperdam licht toe hoe ze gebruik willen maken van de restwarmte van het AMC voor huishoudens in de nabijgelegen wijk. De Lucas Community en de Garage Notweg delen hun ambitie en plannen om van de Wildemanbuurt in Osdorp een groene, circulaire en ondernemende wijk te maken. De Cpo bouwers van Buiksloterham doen hun plannen uit de doeken om ook op andere plekken in Amsterdam samen met de toekomstige bewoners hun huizen te bouwen. In de Bellamybuurt in Amsterdam West kijkt Amsterdam Rainproof samen met de bewoners en lokale ondernemers hoe de buurt toekomstbestendig kan worden gemaakt. En wat is er besproken in de Zuiderkerk tijdens de Burgertop Amsterdam op 6 juni?

Jurgen Hoogendoorn (gemeente Amsterdam) en Floor Ziegler (oa Noorderparkkamer en Broedstraten) interviewen elkaar over het verleden, heden en toekomst van het Stadmaken. Hun centrale onderwerp is de samenwerking tussen Stadmakers en institutionele partijen. Wat zijn de belangrijkste lessen die we hebben geleerd in de afgelopen jaren? Wat kunnen we leren van andere steden? En wat moeten we vooral vanaf morgen gaan doen?

Het tweede deel van de avond staat in het teken van jou! We nodigen je uit om jouw ervaringen met anderen te delen en te luisteren naar het verhaal van anderen. Onder het genot van een drankje is er veel tijd en ruimte om elkaar te ontmoeten en van elkaar te leren. Het Stadmakersbal in een mooie gelegenheid om oude bekenden weer eens te spreken en nieuwe bekenden te ontmoeten. Mensen maken de stad, samen gaat dat een stuk gemakkelijker. Dus wees er vooral bij en maak met ons samen deze avond. Amsterdamse ambtenaren worden in het bijzonder uitgenodigd om mee te dansen.

 

dinsdag 23 jun 2015, 20.00
Grote zaal
Deze 218 mensen waren aanwezig