Global Trends

Uitdagers van de democratie

Is de democratie failliet, of slechts 'in need of an update'?
woensdag 8 feb 2017, 20.00
wo 8 feb 2017, 20.00
Grote zaal
Reageer

Begin 2017 maken we de balans op: wat is de staat van de huidige democratie? Zijn Trump, filterbubbels en het toenemende populisme kenmerken van een stervend systeem; of is het slechts een volgend stadium van democratische ontwikkeling? Staan we aan de voet van een post-democratische tijdperk, of moeten we op zoek naar alternatieven: is onze huidige democratie failliet, of slechts 'in need of an update'?

Deze Meet Up gaat over hét onderwerp van het jaar 2017: democratie. Want na het jaar van het Oekraïne referendum, de Brexit, nepnieuws en de verkiezing van Trump, staat ons de komende 12 maanden weer een aantal momenten te wachten waarin onze democratie flink op de proef wordt gesteld. Én het vertrouwen van de burger, zowel in elkaar als in het systeem. Hoe staat het ervoor met de democratie anno 2017, en naar welke alternatieven kunnen we toewerken?

  • Met filmmaker Jos de Putter (VPRO Tegenlicht) duiken we dieper in het maakproces van de aflevering, en de inzichten die hij hierbij opdeed.
  • Met actieonderzoeker en democratie kenner Albert Jan Kruiter (Instituut voor Publieke Waarden), maken we de balans op: hoe staat het ervoor met de huidige democratie, en waar gaat het naartoe?
  • Judith Möller is postdoc onderzoeker Political Communication & Journalism (UvA), waar ze zich richt op de impact van social en personalized media op de democratie. Welke invloed hebben nepnieuws en filterbubbels op het functioneren van de democratie?

Aan het eind van de avond vertellen een aantal mensen, die zelf aan het worstelen waren met wat democratie wel/niet voor hen betekent, over de alternatieve vormen waarmee zij zouden willen experimenteren:

  • Imagodeskundige Rudy van Belkom introduceert zijn nieuwe initiatief Het Nieuwe Kiezen: een alternatieve manier van stemmen waarbij niet op de partij, maar op het onderwerp gestemd kan worden.
  • Via Skype vertellen designers Jim Ralley & Jon Barnes (Democracy squared) over hun geloof in technologie als middel naar een democratischere democratie.
    NB: dit Skypegesprek vindt in het Engels plaats.

Uiteindelijk blikken we met de zaal en Albert Jan Kruiter terug op de avond.

 

woensdag 8 feb 2017, 20.00
Grote zaal
Deze 268 mensen waren aanwezig