Creatieve Industrie

Twee weten meer dan één

Samenwerken in de creatieve industrie: hoe maak je van zwoegen als duo een succes?
woensdag 20 apr 2016, 19.30
wo 20 apr 2016, 19.30
Workspace

Waar zou Samson zijn zonder Gert, Kanye zonder Kim en onze Willem-Alexander zonder zijn Maxima? Twee weten en kunnen meer dan één. Ook in de creatieve sector wordt veel samengewerkt in duo's. Met z'n tweeën kun je taken verdelen en overleggen over complexe taken. Wat zijn de do's en don'ts van samenwerken in duo's?

Huub & Adelheid Kortekaas

Hij is beeldend kunstenaar en filosoof en vond in humanist Erasmus een geestverwant. Zij studeerde tuinarchitectuur en heeft een grote passie voor architectuur. Huub en Adelheid Kortekaas vonden elkaar als autodidact kunstenaar én als geliefden en werken sinds hun ontmoeting in 1965 – zij: een meisje van zeventien, hij: een man van dertig – intensief samen. Tot 1999 was het nog alleen Huub die naar voren trad als gezicht van hun tweeën, hierna profileerden zij zich expliciet als kunstenaarsduo. Hun huis is hun Gezamtkunstwerk. Partners in crime en in de liefde: een recept voor succes?

Frans van Ditzhuijzen & Thijs van Dalen

WdKA_bewegwijzeringFrans en Thijs kenden elkaar al als tieners. Toen ze allebei gingen studeren aan de Willem de Kooning Academie, hoopten ze dat ze terecht zouden komen in dezelfde klas. Hoewel dit niet gebeurde, weerhield hen dit er niet van gezamenlijke projecten uit te voeren. Na het behalen van hun diploma in 2014, mochten ze aan de slag met een klus voor hun oude school en werkten ze samen aan de tijdelijke wayfinding voor de renovatie van de twee gebouwen. In het kader van de prijsvraag ‘Ruimte voor Ruimdenkers’ van de provincie Overijssel, bedachten ze vorig jaar samen een innovatief herbestemmingsplan voor de voormalige steenfabriek in Fortmond (Overijssel), die zij zien als dé plek voor een droneluchthaven. Hoewel ze allebei ook zelfstandig werken, profileren ze zich steeds nadrukkelijk als duo. Als je aan ‘de voorkant’ naar buiten wilt treden als kunstenaarsduo, welke stappen zou je aan ‘de achterkant’ moeten of kunnen nemen om je samenwerking te beklinken?

Vlaplif

Kunstenaarsduo Vlaplif bestaat uit Erik Trip en Sanne Valstar die elkaar leerden kennen op de Academie Minerva in Groningen. Samen maken zij ruimtelijk werk dat ze omschrijven als ‘dynamisch, speels, open, lichtvoetig, interdisciplinair, ruimtelijk en bewust van de omgeving’. Vorig jaar wonnen ze het Hendrik de Vries Stippendium: een prijs die talent stimuleert binnen de gemeente Groningen. Volgens Erik is samenwerken leuk omdat ze elkaar erg goed liggen: ‘Als je goed met elkaar kunt samenwerken kan dat heel productief zijn, omdat je elkaar tot nieuwe perspectieven kunt dwingen’. Volgens Sanne moet het bij een samenwerking wel zo zijn dat één plus één honderd is, in plaats van één plus één is twee. Klinkt allemaal heel positief, maar hoe gaat dit in de praktijk? Sanne en Erik vertellen erover!

FNV KIEM

Iedere editie van That’s the Way geeft een expert van FNV KIEM praktische tips. Deze keer komt o.a. aan bod:

  • Waar moet je rekening mee houden als je samenwerkt in een duo?
  • Hoe leg je een samenwerking vast en wat voor een afspraken zijn handig om te maken?
  • Waar ligt het auteursrecht als je samenwerkt en is dat automatisch zo vastgelegd?

 

woensdag 20 apr 2016, 19.30
Workspace
Deze 47 mensen waren aanwezig