De Stad
Urban Religion 3

Tussen kerk en yogamat

Waar gaan Amsterdammers heen voor stilte, zingeving, gemeenschap en een antwoord op hun levensvragen?
donderdag 5 mrt, 20.00
do 5 mrt, 20.00
Studio

Hoewel de samenleving seculariseert, kunnen we nog steeds terecht in kerken, moskeeën en synagogen voor zingeving, rust en gemeenschap. Maar ook deze instituties zijn op zoek naar nieuwe vormen: ze doen mee aan Museumnacht of komen op in pop-up vorm. Tegelijkertijd lijkt de oosterse spiritualiteit aan populariteit te winnen. Op bijna elke straathoek vind je tegenwoordig een yogaschool. Waar kan de Amsterdammer vandaag de dag terecht met levensvragen? En wat voegt een spiritueel of religieus element eigenlijk toe aan deze zoektocht naar zingeving?

Met bijdragen van:

Tim Vreugdenhil
Deze stand-up theoloog, ondernemer en dominee verzorgt vanavond de creatieve intermezzo’s. Over de actualiteit, zonder vingertje en altijd met spirituele dimensie.

Rikko Voorberg
Met Rikko Voorberg, theoloog, oprichter van de experimentele kunstenaarswerkplaats PopUpKerk Amsterdam en auteur van het boek ‘De dominee leert vloeken’ gaan we in gesprek over de toekomst van het christendom en de kerk en de link met andere religies en kunst.

Mehmet Yamali
Een beetje verborgen op de Rozengracht ligt de ISN Fatih moskee, de moskee waar Mehmet Yamali bij betrokken is. Al vier jaar doet de ISN Fatih Moskee mee met Museumnacht om de verbinding met de stad aan  te gaan, ook met niet-religieuze Amsterdammers. Hoe zoekt de moskee naar nieuwe vormen in Amsterdam?

Jennifer Ann Fritts
Ze was yogadocent, maar nu reist Jennifer Ann Fritts de wereld rond met haar ceremoniële tribal muziek en organiseert cacaoceremonies. Vooral het afgelopen jaar zijn cacaoceremonies populair geworden in Nederland. Hoe kunnen we deze populariteit verklaren?

Wing Yan Man
‘Dear gameboy generation, grow your mad skills for life here!’ is de slogan van de 3310 School for Millennials waarmee Wing Yan Man haar generatiegenoten vaardigheden wil leren waarmee een burn-out te voorkomen is met bijvoorbeeld de ‘Holy Sh*t Show’. Is werk de weg naar zingeving?

Bas Bruggeman
Cultureel antropoloog, filosoof en Boeddhistisch geestelijk verzorger Bas Bruggeman werkt bij NEWConnective, het zingevingsplatform voor Amsterdamse studenten. Hoe maken we ruimte voor harmonie en geluk in onze drukke levens?

Ruth Six
Bij De Kwekerij kun je deelnemen aan bloeiklassen over thema’s als vriendschap, kwetsbaarheid en je opvoeding, ontwikkeltrajecten of 1 op 1 trajecten met een coach. Ruth startte de kweekklas over vriendschap. Hoe creëren we meer ruimte voor kwetsbaarheid?

 

donderdag 5 mrt, 20.00
Studio
Deze 49 mensen waren aanwezig