De Stad

Turkse eenzaamheid

Hoe kunnen we eenzaamheid onder Turkse Amsterdammers verminderen?
dinsdag 12 dec 2017, 20.00
di 12 dec 2017, 20.00
Studio

Een op de acht Amsterdammers is ernstig eenzaam. Nog eens 220.000 Amsterdammers voelen zich matig eenzaam. 25% van deze eenzame Amsterdammers, jong en oud, heeft een Turkse achtergrond. Dat blijkt uit de monitor van de Geneeskundige en Gezondheidsdienst Amsterdam (GGD). Over eenzaamheid onder Turkse Amsterdammers is, los van deze cijfers, nog weinig bekend. Hoe ontstaat eenzaamheid onder deze doelgroep? En belangrijker: wat kunnen we doen om eenzaamheid onder Turkse Amsterdammers te verminderen? We gaan in gesprek met beleidsmakers, wetenschappers, ervaringsdeskundigen uit de Turks Amsterdamse gemeenschap en mensen die er professioneel en/of vrijwillig in de praktijk mee te maken hebben.

  • Uit onderzoek van de GGD komt naar voren dat 25 procent van de Amsterdammers met een Turkse achtergrond eenzaam is. Fatima El Fakiri vertelt over deze bevindingen van de GGD en mogelijke verklaringen.
  • Tineke Fokkema, verbonden aan het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) en de Erasmus Universiteit doet ook onderzoek naar Turkse eenzaamheid en vertelt over haar (internationale) ervaringen.
  • Salih Türker (projectleider Turkse Ouderenraad), Ali Akyüz (huisartsenpraktijk Admiralengracht Amsterdam) en Yüksel Cevik (relatie- en gezinstherapeut voor met name cliënten van Turkse afkomst) gaan met ons in discussie over Turkse eenzaamheid in Amsterdam, de mogelijke oorzaken en hun ideeën om de eenzaamheid te verminderen.
dinsdag 12 dec 2017, 20.00
Studio
Deze 32 mensen waren aanwezig