Global Trends

TTIP: Het recht van de sterkste

Tot voor kort zat ISDS standaard in handelsverdragen, maar het maatschappelijk verzet ertegen is sterk gegroeid.
woensdag 7 okt 2015, 20.00
wo 7 okt 2015, 20.00
Grote zaal
Reageer

Het voorgenomen handelsverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten (TTIP) doet veel stof opwaaien. Breekpunt in de onderhandelingen is ISDS, het investor-state dispute settlement. Hierin krijgen bedrijven de mogelijkheid om regeringen aan te klagen die beleid voeren welke de investeringen van diezelfde bedrijven zouden kunnen schaden. Tot voor kort zat ISDS standaard in handelsverdragen, maar het maatschappelijk verzet ertegen is sterk gegroeid. Wordt onze democratie aangetast door claimbeluste investeringsadvocaten? Of is er een alternatief model te realiseren om deze geschillen te beslechten?

Volgens minister van handel Lilianne Ploumen zou TTIP in 2016 al werkelijkheid kunnen worden; de onderhandelingen zijn in volle gang. Als de EU het handelsverdrag ratificeert, vrezen critici dat Noord-Amerikaanse normen en waarden ten aanzien van (voedsel-)veiligheid, arbeidsrechten en consumentenrechten zwaarder zullen gaan wegen. Geeft Europa aangaande belangrijke collectieve verworvenheden en burgerbescherming niet zijn zelfbeschikkingsrecht op?

Om te begrijpen wat de gevolgen daarvan kunnen zijn ging VPRO Tegenlicht naar Canada, dat één van de meest aangeklaagde landen ter wereld werd nadat het een handelsverdrag met de VS had afgesloten. Inmiddels wordt gewerkt aan een alternatief voor ISDS. Wat houdt dat alternatief in? En wat betekent dat voor Nederland?

Zou het vrijhandelsverdrag ook goed voor Nederland kunnen zijn en is na alle scepticisme wat nuance op zijn plaats? Tijdens de Meet Up gaan we met diverse experts in gesprek over de voors en tegens van TTIP en ISDS.

Bekijk hieronder aflevering van Tegenlicht Kort in 15 minuten over het omstreden verdrag en leer wat de clausule ISDS betekent.

woensdag 7 okt 2015, 20.00
Grote zaal
Deze 333 mensen waren aanwezig