De Stad
Global Trends

Festival Duurzame 100

Uitreiking van de tiende Duurzame 100 tijdens de Dag van de Duurzaamheid en activiteiten in heel Pakhuis de Zwijger.
woensdag 10 okt, 18.00
wo 10 okt, 18.00
Hele pand
Reageer

Het uitkomen van de tiende Trouw Duurzame 100 vieren we met het leukste duurzaamheidsfestival van Nederland. We kijken voorbij de lijst naar de toekomst van duurzaamheid en natuur. We zoeken de jonge duurzame vernieuwers op, gaan de diepte in met debatten, zien verrassende innovaties en onverwachte natuur in de stad. Ook culinair pakken we uit. Je kunt vanaf 17.30 uur bij ons terecht voor uiteenlopende duurzame tapas.

Honderden mensen veroverden afgelopen negen jaar een plaats in de Trouw Duurzame 100. Van ondernemer tot milieustrijder, van advocaat tot kok, van boer tot zwerfafvalraper. Invloedrijke pioniers als Pieter Winsemius, Marjan Minnesma en Maurits Groen voerden de lijst aan. De Duurzame 100 heeft een grote groep mensen die Nederland in beweging heeft gebracht, zichtbaar gemaakt.

Door heel Pakhuis de Zwijger vinden er activiteiten plaats. We besluiten de avond met de uitreiking van de nieuwe Duurzame 100 lijst. Wie is de nieuwe nummer 1?

Blokkenschema

Wat kan je allemaal doen op dit festival?

 • Laat je culinair verrassen tijdens het diner van NU. Je bent vanaf 17.30 uur welkom in ons restaurant voor een lekker duurzaam hapje! Ooit al eens een gefrituurde sprinkhaan met chocolade en maden-crumble gegeten? Komt dat proeven!
 • We weten dat het alle hens aan dek is om de wereld en de samenleving te verduurzamen, en daar hebben we iedereen voor nodig. Maar hoe motiveren we elkaar om mee te doen? Helga van Leur (weervrouw), Khautar Bouchallikht (Groene Moslims) & Ton Heimerikx (docent) pakken deze vraag op. 
 • We vertonen twee documentaires: Blue Heart in samenwerking met Patagonia en Earth Rise samen met festival InScience. De eerste docu toont de schrijnende gevolgen van ‘duurzame’ waterkrachtcentrales voor de natuur in Europa. De docu Earth Rise vertelt het verhaal achter de eerste foto van de aarde vanuit de ruimte in 1968.
 • Herontdek je eigen tuin of groene balkon met schrijver en dichter Koos Dijksterhuis. Deze natuurkenner neemt je mee in de wondere wereld van de insecten.
 • Vliegverkeer levert een dusdanig grote bijdrage aan de CO2 uitstoot dat we de klimaatdoelstelling van Parijs niet kunnen halen zonder in te grijpen. Wat is de toekomst van vliegen? Met onder andere Paul Peeterse, lector duurzaam toerisme en transport, en Cas van Kleef van Greenpeace. 
 • In het café wordt je meegenomen in het Antropoceen door Ruben Jacobs, leert cabaretier Vincent Bijlo je meer over het klimaat, zien we de ware impact van afval in grote steden door de ogen van fotograaf Kadir van Lohuizen en laat fotografe Zindzi Zwietering je de gevolgen van klimaatverandering in Kaapstad zien.
 • Stap in het OOG, een interactieve kunstinstallatie. Het OOG neemt je mee op een liefdevolle zoektocht naar de ziel van de stad én naar jezelf.
 • In de groene variant van Dragon’s Den pitcht talent uit de Duurzame Jonge 100 zijn of haar duurzame initiatief of bedrijf aan topondernemers. Hoe kunnen zij concreet een bijdrage leveren aan dit jonge talent? Met Maurits Groen, Willemijn VerloopAnne-Marie Rakhorst en Egbert Fransen.
 • Geniet van muziek van pianist Job Roggeveen en sing- en songwriter Dieter van der Westen.
 • Laat je inspireren door de natuur met bijzondere verhalen van Li An Phoa en Ylva Poelman, die alles weet van biomimicry!
 • Er lijkt gedoe te zijn met het Klimaatakkoord. Hoe ziet dat eigenlijk? Met Bart Zuidervaart (chef politiek Trouw), Marjan Minnesma (directeur Urgenda), Ed Nijpels (voorzitter Klimaatberaad) en Lena Hartog (LCOY/ FossilFree NL).
 • Ontmoet je duurzame helden en krijg concrete tips over de vergroening van je leven en je huis tijdens de Meet & greet. Met onder andere Jaap Korteweg (De Vegetarische Slager), Donald Pols (directeur van Milieudefensie), Jelmer Mommers (redacteur klimaat bij De Correspondent), Mark van Baal (Follow This), de Zwerfinator, Roebyem Anders (Sungevity), Tom van de Beek (The Pollinators) en Serge Calon met z’n groene vingers! 
 • Ontdek de laatste en meest inspirerende innovaties op het gebied van duurzaamheid en praat met de de ondernemers die er achter zitten op de Markt van de toekomst. Op deze expo staan onder andere Cocopallet, Straw by Straw, Fairphone, StonecyclingMakers Unite, PhyseeTwenty, Carbon Killer en Yoni.