Global Trends

Trollen, Trump en Thierry

Hoe beïnvloedt Pepe the Frog en 4Chan politiek en maatschappij?
woensdag 16 mei 2018, 20.00
wo 16 mei 2018, 20.00
Grote zaal

Er groeit iets in de duistere hoeken van het internet. Op fora als 4Chan en Reddit ontstaat een sarcastische counter culture, gevoed door memes als Pepe the Frog en radicale symbolen. Ze leven in het fictieve land 'Kekistan' - waar ze hun vrijheid van meningsuiting radicaal verdedigen door met satirische cartoons te schoppen tegen het establishment. Sommige van die posts zijn echter extreem racistisch, seksistisch en antisemitisch - en dat allemaal onder het mom van humor en ironie. Hoe serieus moeten we het nemen en vanaf wanneer is het niet meer grappig? Ook Thierry Baudet en Donald Trump werden voorheen afgebeeld met de groene kop van Pepe the Frog, het symbool van deze internet-ideologie. Op welke manier heeft deze subcultuur invloed op politiek en maatschappij?

Wat gaan we doen?

  • Met regisseur Mea Dols de Jong en 4chan – gebruiker Mischa Dols praten we over de inspiratie voor de documentaire en op welke manier we de extreemrechtse plaatjes en humor van 4chan’s /pol/ kunnen plaatsen.
  • Nieuwe media expert dr. Marc Tuters houdt een presentatie over de geschiedenis van Kekistan. Met hem gaan we onderzoeken hoe we deze obscure internetwereld kunnen begrijpen. Onderzoeker Emillie de Keulenaar zorgt voor gepaste visuals.
  • Youtuber Jeffrey Rossen maakt anti – politiek correcte, anti – social justice warrior en anti – identiteitspolitieke videos. Ook filosoof en JFvD – lid Charlotte Blaak gebruikt memes om o.a. kritiek te leveren op politieke correctheid. Met hen bespreken we de manier hoe zij gebruik maken van deze nieuwe media technieken om de vrijheid van meningsuiting te verdedigen en hun publiek te bereiken.
  • Met onderzoeker Open Intelligence Lab Sal Hagen en campaigner European Greens Sybren Kooistra duiden we de invloed deze extremen op het internet hebben op identiteit en maatschappij en gaan we na vanaf wanneer het eigenlijk echt niet meer grappig is.

Hoe kunnen we Kekistan begrijpen? Zijn ze werkelijk de voorhoede van een radicaal rechtse ideologie of is het allemaal een uit de hand gelopen grap? En vanaf wanneer is het niet meer grappig?

 

woensdag 16 mei 2018, 20.00
Grote zaal
Deze 147 mensen waren aanwezig