De Stad
Opening fotoexpositie

Transition

Fotograaf Hans Wilschut legde de sloop van een Bijlmericoon vast en zag een nieuw icoon verrijzen.
vrijdag 31 jan, 15.00
vr 31 jan, 15.00
New Metropolis ZO
Let op! Dit programma is niet in Pakhuis de Zwijger. Dit programma is in New Metropolis Zuidoost.

Vanaf de Bijlmerdreef kon je het de afgelopen jaren goed zien: beetje bij beetje werd Frankemaheerd, een kantoorcomplex van 40.000 vierkante meter, verorberd door enorme machines. Fotograaf Hans Wilschut legde dit fascinerende proces met prachtige foto's vast en volgde daarna, met zijn camera, de komst van een aanwinst in Amsterdam Zuidoost: het nieuwe ING-kantoor. Tijdens deze middag wordt de expositie met de foto's van Wilschut geopend en vertellen diverse betrokkenen en experts over de sloop van Frankemaheerd en de circulaire toepassingen van de gesloopte materialen.

15.00 - 15.15: interview Hans Wilschut

Vanaf de grond, vanuit een kraanwagen, tussen het puin: op alle mogelijke wijzen legden fotograaf Hans Wilschut de sloop van Frankemaheerd vast. Wat is de schoonheid van sloop? En hoe vang je de sloop van een complex van 40.000 vierkante meter met een camera?

15.15 - 15.45: panelgesprek circulair slopen

Nena Rood (EDGE Technologies), Jos de Krieger (SuperUse Studios) en Axel Hendriks (Beelen NEXT) waren direct betrokken bij de sloop van Frankemaheerd. Zij geven een inkijk in het sloopproces van het enorme kantoorcomplex. Hoe is de sloop van Frankemaheerd aangepakt? Hoe zijn de gesloopte materialen hergebruikt? En wat zijn de belangrijkste lessen?

15.45 - 18.00: borrel

Tussen de foto's van Hans Wilschut wordt de middag afgesloten met een hapje en een drankje.

Over Wilschut

Hans Wilschut geldt als één van de vooraanstaande architectuurfotografen van Nederland. Met zijn werken reageert hij op een veranderende en globaliserende wereld. Op de grens van het publieke en private domein rond rafelranden van steden onderzoekt Wilschut de plekken waar veranderingen samenkomen en zichtbaar worden.

Wilschut is met name gefascineerd door snel groeiende en daardoor in hun voegen krakende steden over de hele wereld. Zo trok hij met zijn camera al naar Lagos, São Paulo, Johannesburg, Seoul en vele andere metropolen. Zijn werken werden eerder geëxposeerd in onder andere het Fries Museum, Kunsthal Kade, het Centraal Museum en Museum Gouda.

vrijdag 31 jan, 15.00
New Metropolis ZO
Deze 3 mensen waren aanwezig