Creatieve Industrie
Global Trends

(Trans)gender in de media

Hoe worden transgenders in de media geportretteerd en herkennen zij zichzelf hierin?
dinsdag 7 jun 2016, 19.30
di 7 jun 2016, 19.30
Studio

Er is het afgelopen jaar opvallend veel aandacht besteed in de media aan transgenders. De Volkskrant riep 2015 zelfs uit als 'het jaar van de transgender'. Televisieprogramma’s als Hij is een Zij volgen jonge mensen in hun transitie van man naar vrouw of van vrouw naar man. Waar komt die aandacht opeens vandaan en welk beeld krijgen we eigenlijk te zien? Hoe worden transgenders in de media geportretteerd en herkennen zij zichzelf hierin? Komt de diversiteit van transgenders wel in beeld?

Trans*Tapes

Trans*Tapes

Deze Cineblend editie praten we, aan de hand van beeldfragmenten, met diverse gasten over de beeldvorming rondom transgenders in de media. Zo kijken we naar fragmenten uit Trans*Tapes, een serie van zes filmportretten over transgenders in Nederland van het makercollectief De Transketeers en uit de documentaire BOI – Song of a Wanderer over Nitzan Krimsky die het leven in Tel Aviv wil ontvluchten. Filmmaakster Anne Marie Borsboom volgt Nitzan gedurende een periode van 12 jaar waarin de hoofdpersoon de hele wereld over reist, op zoek naar rust en focus, en haar gender en identiteit allesbehalve vast staan.

Willem Timmers, regisseur, en Jordy Rouwenhorst. In de semi-geanimeerde documentaire Jordy in Transitland stappen we in de fantasiewereld van Jordy. We ondernemen een queeste naar vrouwelijkheid, een zoektocht naar de mogelijkheden en grenzen van de maakbaarheid van het vrouwelijke lichaam. Via Jordy’s vertellingen maken we kennis met haar drie handlangers: verlangen, ongeduld en vastberadenheid. Terwijl we Jordy in verschillende interviews horen terugblikken op de lange (lijdens)weg van psychologenconsulten en medische bureaucratie, ontpopt zich in het visuele gedeelte van de film een intiem en modern sprookje waarin dromen en denkbeelden de werkelijkheid steeds meer beginnen over te nemen. Met deze film proberen de regisseur en de hoofdpersoon transgenders op een andere manier te portretteren dan normaliter in de media gebeurt.

De film bevindt zich nog in de montagefase en zal t.z.t. door de VPRO uitgezonden worden in het kader van Dorst. Dorst is het audiovisuele lab voor vernieuwing bij de VPRO. Bij Dorst ontwikkelen getalenteerde jonge makers en journalisten programma’s, formats en zichzelf. Dorst biedt jonge makers en journalisten tussen de 20 en 34 ruimte om te experimenteren.

dinsdag 7 jun 2016, 19.30
Studio
Deze 52 mensen waren aanwezig