Boekpresentatie Too Big / Henk Ovink

Een fundamenteel andere aanpak op klimaatverandering met o.a. Nederlands eerste Watergezant Henk Ovink
donderdag 12 apr 2018, 20.00
do 12 apr 2018, 20.00
Grote zaal

De grootste uitdaging van onze tijd is het omgaan met de gevolgen van klimaatverandering. De zeespiegel stijgt en de kans op overstromingen en orkanen nemen toe. Watergezant Henk Ovink reist de hele wereld over om de Nederlandse kennis over water en klimaatverandering te delen. Na orkaan Sandy in 2012 coördineerde Ovink de ‘Presidential Sandy Rebuilding Task Force’, werkte hij samen met Barack Obama en ontwikkelde het ontwerpgestuurde programma Rebuild by Design. In het boek Too Big omschrijft Ovink met Jelte Boeijenga (onderzoeker, auteur en redacteur) het succes achter het proces van Rebuild by Design. Welke lessen kunnen we hieruit trekken? Wat maakt Nederland koploper op het gebied van water en klimaatverandering? En hoe moeten we nu met elkaar aan de slag om stedelijke gebieden veerkrachtiger te maken?

Henk Ovink is de eerste nationale Watergezant. Als ambassadeur van de watersector brengt hij Nederlandse kennis en expertise van water en klimaatverandering overzee. Met het internationale netwerk Rebuild  by Design, werkte hij samen met partnersteden, overheden, kennisinstituties, en andere representatieve organen van de zakelijke wereld en het maatschappelijk middenveld, aan de ontwikkeling van klimaatadaptieve stedelijke gebieden. Ook was hij was onder meer nauw betrokken bij de reconstructie na orkaan Sandy als beleidsadviseur van het Witte Huis.

Jelte Boeijenga is zelfstandig onderzoeker, adviseur, auteur en redacteur, gevestigd in Rotterdam. Hij schreef en redigeerde verschillende publicaties, waaronder de Vinex Atlas (2008), het Jaarboek Landschapsarchitectuur en Stedenbouw in Nederland 2010, Ontwerp en Politiek: Nederland Projectenland (2013) en Too Big. Rebuild by Design: A Transformative Approach to Climate Change (2018). Boeijenga werkt aan lokale, regionale en nationale planningsvraagstukken, waarbij hij zich richt op de interactie tussen ontwerp, beleid en politiek. 

We are the first generation to feel the effect of climate change and the last generation who can do something about it – Barack Obama

 

TOO BIG

Rebuild by Design (RBD) programma is ontwikkeld voor de ‘Presidential Sandy Rebuilding Task Force’ nadat orkaan Sandy in oktober-november 2012 de noordoostkust van de Verenigde Staten had getroffen. Met een innovatieve, ontwerpgestuurde methode op basis van het ontwerpwedstrijdmodel stelt Rebuild by Design lokale gemeenschappen en maatschappelijke leiders centraal in een interdisciplinair creatief proces. Dit is gericht op het genereren van uitvoerbare oplossingen voor een veerkrachtige regio. Het boek wil meer doen dan het werk van Rebuild by Design te documenteren, maar wil erover nadenken, alle aspecten ervan afwegen en het in een bredere context plaatsen. Het wil oplossingen bieden voor politici, ontwerpers, veranderingsmanagers, gemeenschapsleiders, onderzoekers, activisten en anderen voor door klimaatverandering ontstane, watergerelateerde stedelijke problemen waar ook ter wereld.

Wil je het boek alvast lezen voor het programma? Bestel het boek dan hier online. 

 

 

donderdag 12 apr 2018, 20.00
Grote zaal
Deze 180 mensen waren aanwezig