De Stad

Tokyo Totem

In deze stadsgids nemen vele ervaren stadsverkenners je mee en nodigen je uit om Tokio anders te lezen, te bekijken en te ervaren.
woensdag 9 dec 2015, 20.00
wo 9 dec 2015, 20.00
Studio
Reageer

Tokio biedt veel spektakel en verwarring. Maar volgens de verkenners in Tokyo Totem is dit slechts een façade: achter de neongloed ligt een gestage, ritmische en wonderlijke alledaagse wereld die je je eigen kan maken als je dat wilt. Tokyo Totem kan jouw gids zijn door dit rijk dat uit evenveel zielen als uit stenen bestaat. Een stad die net zo veel “daar buiten” ligt, als “hier binnen” is. Om dit hellende vlak te navigeren dat gespannen is tussen de verbeelding en de realiteit, schieten de “totems” die je tegenkomt je te hulp.

Het kan de herkenbare melodie van jouw treinhalte zijn, die je wekt uit je ochtenddutje. Of de smaak van je favoriete gerecht, die naijlt in je mond en fijne jeugdherinneringen oproept. Of misschien zijn het de gezichten die je maar blijft zien in de gevels van deze stad. Deze totems tonen de pogingen van je verbeelding om handreikingen te doen tot de wereld en zich er mee te verbinden.

In deze stadsgids nemen flaneurs, kunstenaars, ontwerpers, antropologen, architecten, badhuisconnoisseurs en vele andere ervaren stadsverkenners je mee en nodigen je uit om Tokio anders te lezen, te bekijken en te ervaren. Tezamen bieden zij inzichten, perspectieven en verbeeldingen die je kunnen helpen om je deze schijnbaar oneindige stad eigen te maken.

Deze gids zal weinig nut hebben als je wilt weten waar je wat moet eten, of wat je moet gaan zien. De publicatie heeft daarentegen als doel om je te helpen om de door de mens gemaakte wereld om ons heen te begrijpen, om haar zin te geven, en om uiteindelijk je weg te vinden in een fysiek en sociaal labyrint dat constant verandert.

In Tokyo Totem zijn onder andere bijdragen te vinden van Jan Rothuizen, Norihisa Minagawa, Pink Pony Express, Julian Worrall, Arne Hendriks, Yasutaka Yoshimura, Atsushi Miura, Aukje Dekker, Arthur van Beek en Kohei Fukazawa.

Tokyo Totem is een project van Monnik, ontworpen door Studio Rooiejas en uitgegeven door Japanse uitgever Flick Studio. Het project werd ondersteund door de Japan Foundation, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, het Shibaura House en de Nederlandse Ambassade in Tokio.

woensdag 9 dec 2015, 20.00
Studio
Deze 65 mensen waren aanwezig