De Stad

‘Doe de licht dicht!’ – over meertalig opgroeien

Veel jongeren in Nieuw-West groeien meertalig op. De moedertaal is voor velen niet-Nederlands. Hoe is het om op te groeien in een ‘andere taal’?
dinsdag 3 dec, 18.30
di 3 dec, 18.30
New Metropolis NW
Let op! Dit programma is niet in Pakhuis de Zwijger. Het vindt plaats in New Metropolis Nieuw-West, onze dependance in Amsterdam Nieuw-West.

Het is al een poos geleden dat de lokale VVD in Rotterdam posters met de tekst ‘In Rotterdam spreken we Nederlands’ had geplaatst. Dat wekte toentertijd veel verontwaardiging op. Beschuldigingen van xenofobie lagen op de loer. Hoewel daar verschillende perspectieven op bestaan, is het natuurlijk een feit dat in Nederland meerdere talen wordt gesproken. Turks, Arabisch, Koerdisch, Armeens, Engels enzovoorts. De moedertaal van velen is juist niet-Nederlands.

Op dinsdag 3 december gaan we dieper in op ‘onze’ meertalige werkelijkheid. Wat betekent het nou om in een ‘andere taal’ op te groeien? In hoeverre is het een blok aan de been van jongeren, zoals vaak wordt beweerd, als thuis niet Nederlands wordt gesproken? Of is een meertalige opvoeding juist een cognitieve verrijking. Daar zijn de meningen over verdeeld. Hoe zit het verder met accenten? Moeten we allemaal ‘bekakt ABN’ praten of mag je ‘eigen accent’ er gewoon zijn. Dit gezegd hebbende, veroorzaakt taal of taalgebruik voor sommigen grote onzekerheid en stress, niet in de laatste plaats omdat taal ook de kansen op de arbeidsmarkt beïnvloedt. Hoe kan je die angsten overwinnen? Op 3 december bespreken we dit allemaal met taalexperts, meertaligen en mono-linguïsten. Kom je ook?

Meer informatie wordt z.s.m. bekend gemaakt.

dinsdag 3 dec, 18.30
New Metropolis NW
Deze 23 mensen waren aanwezig