De Stad

Toerismespreiding

(Hoe) kan het spreiden van toeristen Amsterdam weer lucht geven?
maandag 18 feb 2019, 20.00
ma 18 feb 2019, 20.00
IJ Zaal

Het is een van de belangrijkste wapens van de gemeente Amsterdam tegen de drukte in de binnenstad: het spreiden van toeristen. Door bezoekers in hotels op rustige plekken in de stad te laten slapen en tevens te verleiden om in plaats van de Wallen een bezoek te brengen aan de Sloterplas of de Zaanse Schans, moet de druk op het hart van Amsterdam afnemen. Maar hoe werkt dat eigenlijk, spreiding? Hoe verleid je de toerist om het Muiderslot, ook bekend als Amsterdam Castle, of Museum Het Schip op hun to do-lijst te zetten? En nog belangrijker: werkt het spreidingswapen überhaupt wel?

Wat gaan we doen?

We beginnen de avond met Tanja Fedorova van het Bureau Onderzoek, Informatie en Statistiek. Zij doet al langer onderzoek naar het toerisme in Amsterdam en komt met diverse cijfers die de feitelijke basis voor de avond zullen vormen.

Toerisme-expert Stephen Hodes is initiatiefnemer van Amsterdam in Progress (AiP), de burgerdenktank die zich buigt over drukte in de stad. In september 2018 publiceerde het AiP het document Spreiding en Overtoerisme. Daarin betoogde de denktank dat spreiding het drukteprobleem in Amsterdam niet zal oplossen. Hodes legt uit hoe het AiP tot deze conclusie kwam.

Nico Mulder (Amsterdam Marketing), Annemarie den Dekker (Amsterdam Castle) en Jaap Bond (CDA-gedeputeerde en initiator van o.a. de campagne Holland boven Amsterdam) hebben ieder vanuit een andere rol met spreiding te maken. In een panelgesprek nemen ze ons mee naar de spreidingspraktijk.

Amsterdammer Jeroen Goeman Borgesius wilde iets terugdoen voor zijn stad en ontwikkelde de app Weekend in Amsterdam. Via de app kunnen bezoekers verrassende plekken buiten de toeristische binnenstad ontdekken. Goeman Borgesius hoopt met de app twee vliegen in één klap te slaan: bezoekers een beter beeld geven van Amsterdam en de drukke plekken in de stad net iets minder druk maken.

Felix Guttmann ontving eind 2018 de Frans Banninck Cocq Penning voor zijn jarenlange inzet voor de stad. Guttmann initieerde onder andere het Amsterdam Light Festival, een mooi voorbeeld van toerismespreiding over de kalender. Hoe verklaart hij het succes van dat festival? En heeft hij andere innoverende ideeën?

Dankzij de toeristische groei in Amsterdam, ontvangen ook Zaanstad en Haarlem steeds meer bezoekers. Willen de verantwoordelijk wethouders Sanna Munnikendam (Zaanstad) en Robbert Berkhout (Haarlem) nog meer toeristen ontvangen of is ook in deze steden de grens in zicht? En hoe is de samenwerking met Amsterdam eigenlijk?

 

maandag 18 feb 2019, 20.00
IJ Zaal
Deze 140 mensen waren aanwezig