Creatieve Industrie

Toekomstontwerpers

Over innovatie in de architectuur met o.a. Tomas Dirrix, Hanneke Kijne en een nieuwe generatie architecten en ontwerpers.
woensdag 10 apr, 20.00
wo 10 apr, 20.00
Studio

Verdichting in grote steden, smart cities met smart grids, groeiende eenzaamheid en een noodzaak voor circulaire bouwmethoden; een nieuwe generatie architecten en ontwerpers staat voor een scala aan uitdagingen. Initiatieven als The Independent School for the City tonen aan dat er behoefte is aan kennisdeling en nieuwe vormen van (ontwerpend) onderzoek. Hoe geven we een nieuwe lichting ontwerpers de juiste tool-en skillset mee om toekomstige vraagstukken aan te pakken? Hoe kijken ze zelf naar de architectuurpraktijk anno 2019? In gesprek met architecten, vernieuwers en experts over mogelijke antwoorden en het belang van een continue dialoog.

Independent School For The City

Een school in de stad, van de stad en voor de stad, dat is het idee achter Independent School for the City. Het nieuwe interdisciplinaire onderwijsprogramma, een initiatief van Crimson Historians & Urbanists en ZUS [Zones Urbaines Sensibles], richt zich op post-graduate studenten van over de hele wereld en bouwt voort op de overtuiging dat stedelijke strategieën – architectonisch en economisch, ruimtelijk en sociaal – gebaseerd moeten zijn op direct, eerstehands, empirisch onderzoek. Mike Emmerik deelt hun ideeën.

© Independent School for the City

AKV|St.Joost

Hoe zorg je ervoor dat een bestaand curriculum past bij hedendaagse ontwerpprocessen- en vraagstukken? Barbara Asselbergs is onderzoeker bij het lectoraat Mensgericht Creëren, onderdeel van CARADT (Centre of Applied Research for Art, Design and Technology) en afdelingshoofd van de opleiding Grafisch en Ruimtelijk Ontwerp bij kunstacademie AKV|St.Joost in Breda en ’s-Hertogenbosch. Zij heeft de afgelopen jaren samen met een team ontwerpers het onderwijsaanbod voor deze studie vernieuwd. Lag de nadruk eerst op de monodiscipline en het auteurschap van de ontwerper, nu ligt de nadruk meer op het ontwerpen van sociale interactie. Barbara draagt Jolein Melis als talentvolle maker aan. Haar project ‘Het Dakplan’ speelt in op de overstromingskans in Nederland. 5% van de Nederlanders heeft hiervoor een noodpakket in huis terwijl meer dan 50% in een risicogebied woont. Het Dakplan is een modulaire set identieke, holle dakpannen die je aan elkaar kan schuiven tot drijvend Vloet en biedt zowel fysiek als mentaal als redding.

Academie van de Bouwkunst

Wat zijn actuele thema’s in de landschapsarchitectuur? Dat is waar Hanneke Kijne, hoofd van de masteropleiding Landschapsarchitectuur bij de Academie van Bouwkunst in Amsterdam, zich dagelijks mee bezighoudt. Als afgestudeerd landschapsarchitect en cofounder van HOSPER is ze gespecialiseerd in ‘urban’ vraagstukken en de stedelijke openbare ruimte. Hanneke draagt Ziega van der Berk aan als talentvolle maker. Haar project richt zich op een nieuw Noordzeelandschap, ontstaan door de energieopgave en alle geplande windmolenparken op zee. Wat betekent dit nieuwe zeelandschap? En wat kunnen we vanuit het vakgebied landschapsarchitectuur hierin betekenen?

© MUST, Ziega van der Berk

Atelier Tomas Dirrix

Wat gebeurt er als je met een andere blik naar de mogelijkheden van architectonisch ontwerp kijkt? Dat is wat architect Tomas Dirrix, winnaar van de ARC18 Jong Talent Award, in zijn werk onderzoekt. Centraal staat zijn fascinatie voor materialen en hun toepassingen, zoals in zijn tentoonstellingsontwerp voor Unfair 18, en architectuur als het maken van nieuwe organisatieprincipes, relaties en processen. Naast zijn werk als architect bij Atelier Tomas Dirrix geeft hij o.a. les aan de afdeling Interiors Buildings Cities aan de TU Delft. Hoeveel project van zijn skills heeft hij vanuit zijn studie meegekregen en wat heeft hij echt in de praktijk geleerd?

© Jeroen Verrecht

Umut Turkmen

Umut Turkmen doet in zijn studieproject onderzoek naar hoogbouw binnen de gemeentelijke grenzen van Rotterdam als mogelijk antwoord op de verdichtingsopgave, en verkent hij fysieke en niet-fysieke themas’s en speculatieve invalshoeken.

woensdag 10 apr, 20.00
Studio
Deze 75 mensen waren aanwezig