Creatieve Industrie

Toekomst van de Dood

Onze leeftijd rekken, organen vervangen, en pillen slikken voor een eeuwig bestaan. Het leven wordt steeds maakbaarder en daarmee de dood ook.
dinsdag 8 okt 2019, 20.00
di 8 okt 2019, 20.00
Grote zaal

Alles is maakbaar, van IVF tot 3D geprinte organen, van nanotechnologie tot de nieuwste medicijnen. We verlengen en repareren, ontwerpen en creëren en velen van ons stellen de dood zo ver mogelijk uit, tot die onvermijdelijk komt. Want let’s be honest, ook al proberen we de dood te slim af te zijn, het is ons nog niet gelukt. Het is de heilige graal van de 21ste eeuw. Kunnen (en willen) we de dood verslaan? Het leven is maakbaar in de tijden waarin wij leven, dus waarom de dood niet ook? Welke (technologische) mogelijkheden zijn er al voor handen? Wat brengen de vele zoektochten naar onsterfelijkheid ons in de toekomst? En wat verandert er als we helemaal niet meer doodgaan?

Met bijdragen van:

  • BURO ZORRO bijt zich vast in trends en onderzoekt toekomstige vraagstukken, van mobiliteit en de woningmarkt tot seks en technologie. Hun meest recente onderzoeksonderwerp: de toekomst van de dood. Jeanneke Scholtens en Kim Timmer delen deze avond hun inzichten. Wat brengen de vele zoektochten naar  onsterfelijkheid ons in de komende 5 tot 10 jaar?
  • Beeldmaker Noël Loozen brengt in zijn nieuwste project The End mogelijke doodsscenario’s in beeld. Zijn gedetailleerde foto’s hebben een filmische cinematografie en zijn, als je er lang genoeg naar kijkt, mini-verhalen die zich langzaamaan ontvouwen. Hoe kijkt hij aan tegen de dood die ons onherroepelijk wacht?
  • De jonge begrafenisondernemer Susanne Duijvestein gooide na elf jaar gewerkt te hebben in de corporate wereld het roer om. Inmiddels runt ze haar onderneming Bij Afscheid en is ze een nieuw, progressief en duurzaam geluid in de uitvaartwereld.
  • Arts en filosoof Bert Keizer verwierf in 1994 bekendheid met de bestseller Het refrein is Hein – Leven en sterven in een verpleeghuis. Hij schreef meerdere boeken en is columnist van Trouw en van Medisch Contact. Vanuit zijn betrokkenheid bij het Levenseindekliniek houdt hij zich bezig met euthanasieverzoeken van ouderen met complexe gezondheidsproblemen.
  • Marleen Stikker, oprichter van De Waag, is geïnteresseerd in DIY biohacking en de ethische vraagstukken die hierbij komen kijken. Haar credo is “If You Can’t Open It, You Don’t Own It”. Geldt dit ook voor ons lichaam en zouden we in staat moeten zijn ons eigen leven en ons einde in de hand te hebben?

Toekomst van de Dood – Diner

Speciaal rondom het programma de toekomst van de dood heeft onze chefkok Aidin een menu samengesteld. Verwacht oude technieken gecombineerd met technologische innovatie. Geïnspireerd op leven en dood ga je door een levenslijn aan gerechten. Een nostalgisch voorgerecht, een obscuur hoofdgerecht en een kleurrijk en levendig einde! Driegangen diner € 25-, gerechten ook los te bestellen. Reserveren wordt aangeraden.
Reserveer een tafel via reserveren@dezwijger.nl of 020 – 788 44 33.

dinsdag 8 okt 2019, 20.00
Grote zaal
Deze 189 mensen waren aanwezig