Creatieve Industrie
Global Trends

Tinkering

Trap niet in de goed getrainde pitches en de gladgestreken glossies: innovatie begint met aankloten.
maandag 16 nov 2015, 20.00
ma 16 nov 2015, 20.00
IJ Zaal
Reageer

Tinkering betekent letterlijk prutsen. Innoveren, een product ontwikkelen, een vak leren - simpelweg door er allemaal maar gewoon mee te beginnen. Geen masterplan, geen handboek. Trap niet in de goed getrainde pitches en de gladgestreken glossies: het begint met aankloten. Tinkering zijn we verleerd door alles strak te plannen - op het werk, op school, zelfs thuis. Maar tinkering komt terug omdat we het nodig hebben.

We gaan deze vaardigheid uit verschillende hoeken verkennen – en samen met de sprekers en de zaal op zoek naar de basisprincipes.

Op het programma:

‘MacGyver Scientist’ Rolf Hut schrijft voor de Volkskrant over zijn eigen tinker-vindingen, zoals zijn speciaalbier-koelbox met drie compartimenten. Hij publiceerde onlangs het boek Rolf’s Maakbare Wereld en zet 16 november overdag zijn studenten van de TU Delft aan het tinkeren. Een voorproefje op TedX.
Rolf boek

Douwe Hoekstra is voorman bij Atelier van Lieshout, de studio rondom Joep van Lieshout die experimenteert met kunst, design en architectuur. Hij geeft een kijkje in de keuken van de internationale successen: ‘Nieuwe mensen, net van school, moeten we vaak eerst helemaal ontregelen, zodat ze weer aan het spelen slaan.’
douwe Hoekstra

Pim Stevens is programmamanager Smart Cities bij KPN. KPN zoekt doelbewust de samenwerking met beroeps-tinkeraars, zoals via de Internet of Things Academy. ‘De designers, de makers, de start ups, daar zitten de ideeën die we nodig hebben.’ Hoe helpt dit het grote KPN te veranderen?

Marleen Stikker is directeur van Waag Society, waar al sinds 1994 wordt gewerkt aan openheid, data, new tech en jawel, tinkering. Zij heeft een schat aan kennis en ervaring opgebouwd over de rol van tinkering in de aanpak van maatschappelijke opgaven. Tevens medeoprichter van PICNIC en prediker van het credo “If you can’t open it, you don’t own it”.

maandag 16 nov 2015, 20.00
IJ Zaal
Deze 148 mensen waren aanwezig