Global Trends

Tijd voor superdiversiteit

Wat betekent 'superdiversiteit' voor grote steden van nu?
woensdag 31 okt, 20.00
wo 31 okt, 20.00
Grote zaal
Reageer

Er ontstaat een nieuwe grootstedelijke identiteit. Amsterdam en Rotterdam bestaan intussen voor meer dan de helft uit stedelingen met een migratieachtergrond. Steeds meer jongeren voelen zich meer verbonden met hun stad dan met Nederland. Het is een trend die parallellen kent met andere metropolen zoals Parijs, Londen en Berlijn. Op welke manier verandert deze superdiverse realiteit onze maatschappij? Wanneer iedereen een minderheid is, is 'integratie' dan niet een achterhaald concept? Hoe bepaalt deze generatie het nieuwe nationale karakter?

Wat gaan we doen?

  • Met regisseur Halil Özpamuk gaan we in gesprek over de documentaire, zijn inspiratie en hoe hij kijkt naar superdiversiteit in de stad.
  • Vervolgens een gesprek met Rotterdammers Malique Mohamud en Khalid Amakran, over Concrete Blossom, een platform voor dwarse denkers en bruggenbouwers die streven naar een inclusieve samenleving. Hoe geven zij vorm aan het verhaal van deze nieuwe, superdiverse generatie? En wat is hun invloed op het publieke debat en het nationale karakter?
  • Theatergezelschap Lostproject beantwoordt met een performance de vraag: ‘Wat betekent een superdivers Amsterdam voor jou?’ Met theatermaker en oprichter van Lostproject Priscilla Vaudelle gaan we daarna in gesprek over hoe zij in haar vak omgaat met superdiversiteit in Amsterdam.
  • Met leerkrachten Emin Kececi en Yasin Yaylali zullen we bespreken hoe zij als leerkrachten omgaan met superdiversiteit in de klas. Hoe pakken zij de uitdagingen aan die met deze nieuwe superdiverse groep gepaard gaan?
  • Afsluitend een maatschappelijk gesprek met socioloog Ismintha Waldring, Correspondent samenleven Kauthar Bouchallikht en beleidsadviseur Marten Bos over de impact van superdiversiteit op de stad Amsterdam en het beleid. Moeten we nu programma’s gaan maken die de Nederlander zonder migratieachtergrond gaat integreren in die nieuwe superdiverse wijk? Is ‘integratie’ niet sowieso een achterhaald concept? Hoe kunnen we voor verbinding in de superdiverse wijk zorgen? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de stad niet polariseert in superdiverse en cultureel homogene wijken?

LostProject

©LostProject

LostProject is een theatergezelschap opgericht door Priscilla Vaudelle en Tim van den Heuvel, dat bestaat uit een diverse groep van Amsterdamse jongeren uit alle stadsdelen. Ze maken theater over onderwerpen die hun direct aangaan, zoals culturele identiteit, politieke polarisatie, vooroordelen en mannen- en vrouwenrollen. LostProject is theater dat het verschil viert, vorm geeft aan de nieuwe identiteit van Amsterdam en een podium geeft aan de dilemma’s van jongeren die opgroeien in Amsterdam, voor meer bewustwording en begrip.

Wat is superdiversiteit?

© VPRO Tegenlicht

Superdiversiteit staat voor de sociologische ontwikkeling dat er in sommige steden geen dominante meerderheidsgroep meer is. In Nederland zijn steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag bijvoorbeeld volledig opgebouwd uit minderheidsgroepen, 200+ nationaliteiten die samen de stad maken. Toch blijven we denken in verouderde wij-zij tegenstellingen. Hoe moeten we deze nieuwe samenleving benaderen? Hoe verandert superdiversiteit de manier hoe we samenleven?

Uit superdiversiteit volgt niet automatisch een meer gelijke samenleving. Maatschappelijke instituties reflecteren niet de superdiverse omgeving waar ze zich in bevinden, stadsdelen zijn of superdivers of helemaal gedomineerd door Nederlanders zonder migratieachtergrond en polarisatie wordt aangewakkerd door angst te verspreiden voor eigen politiek gewin. Hoe kunnen we onze stad verbinden, de kracht van diversiteit ontwikkelen en segregatie vermijden?

woensdag 31 okt, 20.00
Grote zaal
Deze 196 mensen waren aanwezig