Creatieve Industrie

Thuisloos

Fotograaf Lisa Maatjens legt haar nomadenbestaan in Amsterdam vast.
vrijdag 30 nov 2018, 16.00
vr 30 nov 2018, 16.00
Café
Reageer

Hoe is het om telkens je spullen in te moeten pakken? Fotograaf Lisa Maatjens woonde het afgelopen jaar anti-kraak en verhuisde maar liefst 8 keer. Zo zag ze alle hoeken en randen van Amsterdam, van diep Noord tot de grachten en Zuidoost. Ze besloot haar nomadenbestaan vast te leggen in de serie 'Thuisloos', een reeks foto's die laten zien hoe lastig het is voor stedelingen een vast onderkomen te vinden te midden van de krappe woningmarkt en dure huurprijzen.

De nijpende Amsterdamse huizenmarkt zorgt voor een levendige anti-kraak scene. De uitkomst voor hen die de hoge huren niet kunnen (of willen) betalen. Als creatief en fotograaf heeft Lisa Maatjens zo bijna alle kanten van de stad bewoond; van een schattig huisje in Noord tot een oude jeugdgevangenis in de Bijlmer en een studio op de grachten.

Het idee voor de serie Thuisloos begon met het zelfportret “Between Boxes and Boredom”, gemaakt in Amsterdam-Noord toen ze hoorde dat ze moest inpakken en wegwezen. Een half jaar en verschillende woningen later komen alle foto’s samen in de expositie “Thuisloos”, waarin te zien is hoe elk verblijf een eigen verhaal met zich meedraagt.

Feestelijke opening
De expositie opent officieel op 30 november met o.a. een optreden van de band Wies, uiteraard is de fotograaf zelf ook aanwezig.

De expositie is tot 21 december te zien in het café van Pakhuis de Zwijger.