Creatieve Industrie

The Workshop

Het boek The Workshop geeft een bijzondere inkijk in ateliers van Nederlandse creatieven. Hoe gebruiken deze kunstenaars hun werkruimtes dagelijks?
woensdag 6 sep 2017, 20.00
wo 6 sep 2017, 20.00
IJ Zaal

Voor het boek The Workshop openen beroemde namen als Erwin Olaf en nieuwere creatieven als Mae Engelgeer de deuren van hun studio, atelier of werkplaats. Het resultaat is een intiem portret, in woord en beeld, van gedreven kunstenaars en hun dagelijkse werkomgeving waarin ze tegelijkertijd kwetsbaar en krachtig kunnen zijn. Tijdens deze 41e aflevering van onze serie Urban Books delen fotograaf Iris Duvekot en de uitgever Mendo het maakproces van het boek en gaan we met kunstenaars op onderzoek naar het belang van ateliers.

Boek – The Workshop 

Het boek The Workshop, uitgegeven door Mendo, geeft buitenstaanders de kans een kijkje te nemen in de werkplekken van creatief Nederland. In het boek vertellen bekende namen als Erwin Olaf, Ans Markus en Mart Visser en nieuwe creatieven zoals Mae Engelgeer, Borre Akkersdijk en Guillaume Philibert wat hun drijfveren zijn. Tevens stellen ze voor het boek hun werkplek open en zien we ze in hun werkomgeving; een plek die normaal gesloten blijft voor buitenstaanders. Wat betekent een atelier voor hen?

Initiator – Renée Leeuw

Tot voorkort was Renée Leeuw hoofdredacteur van Roomed en hield ze zich dagelijks bezig met design, interieur en architectuur. Vanuit een fascinatie voor creatieven en hun werkomgeving heeft ze The Workshop geinitieerd en het proces van A tot Z vormgegeven. Ze ging op de koffie bij kunstenaars, interviewden hen, maar was ook betrokken bij het ontwerproces. Waarom móest dit boek er komen volgens haar?

Fotograaf – Iris Duvekot

Het werk van de Amsterdamse fotograaf Iris Duvekot varieert van portret tot mode en reisfotografie, zo werkte ze o.a. voor Appelkruimel&Fris, Cake Mag en Cineville. Haar voorliefde voor interactie met haar subject zorgt ervoor dat ze dicht op de huid fotografeert. Zo ook voor The Workshop, waar ze creatieven vastlegde in hun dagelijkse omgeving van hun atelier. Hoe zoekt ze de interactie op in haar foto’s en wat leerde ze van The Workshop?

Publisher – Joeri Worm

Soms zegt een naam precies wie iemand is. Neem Joeri Worm, een boekenworm pur sang met een ontwerpachtergrond. Als mede-eigenaar van uitgeverij en boekenwinkel Mendo houdt hij zich samen het met MENDO team bezig met de ontwerp – en design kant van de door hen uitgegeven boeken. Hij deelt hoe The Workshop bewust balanceert tussen toegankelijk en inhoudelijk en legt uit welke ontwerpkeuzes ze gemaakt hebben om dit te waarborgen.

Maker – Guillaume Philibert 

Waarom zijn er geen high-quality sneakers te krijgen tegen een betaalbare prijs? Dat vroeg Guillaume Philibert, destijds architectuurstudent, zich af. Hij zag een gat in de markt, sprong er midden in en richtte zo in 2009 het Amsterdam-based sneakermerk Filling Pieces op. Het doel: een brug slaan tussen high-end mode en streetwear. Een aantal jaar later staat Filling Pieces als een huis; een jong, fris merk dat om zich heen greep als een virus – in a good way. Welke rol speelde zijn atelier destijds in de ontwikkeling van Filling Pieces en (hoe) is deze rol met de jaren veranderd?

 

Maker – Rosa Sijben

Rosa Sijben presenteert haar werk, doorgaans een combinatie van performance en sculptuur en/of installatie, vaak buiten de vertrouwde expositie-context. De belangrijkste vragen die ze zich hierbij stelt zijn: tot op welke hoogte wordt de manier waarop wij objecten waarnemen bepaald door de context waarin ze zich bevinden? Al vier jaar lang vormt ze met zeven andere kunstenaars ‘Auto’; een kunstenaarsgroep die elkaar elke woensdagavond ontmoet om skills uit te wisselen, van verven met olieverf tot een kunstwerk maken met 6000 overdatum condooms. Wat is het belang van de workshops en wat leren ze van elkaar?

Maker – Mae Engelgeer

De Nederlandse textielontwerpster Mae Engelgeer ontwerpt haar collecties vanuit haar studio in Amsterdam en was één van de kunstenaars die zich in hun studio lieten vastleggen door Iris Duvekot. Mae studeerde textiel ontwerp op de Amsterdamse modeacademie, en volgde daarna de Master Vrije Vormgeving aan het Sandberg instituut. Daar verkende ze kunst en ontwerp. Ze ontwerpt graag kleurrijke en “eye-catching” producten die als een stuk kunst in ieder interieur passen en staat bekend om haar grafische stijl en kleurgevoel.

https://www.youtube.com/watch?v=BMh83qCKfxg

woensdag 6 sep 2017, 20.00
IJ Zaal
Deze 96 mensen waren aanwezig