Gebiedsontwikkeling 37

The making of Schoonschip

Over de totstandkoming van een bijzonder stuk stad in Amsterdam-Noord.
woensdag 10 jul 2019, 20.00
wo 10 jul 2019, 20.00
IJ Zaal

Na een lange aanloopperiode was het dit voorjaar zover: bijna alle woonarken van de drijvende woonwijk Schoonschip werden na een jarenlange aanloopperiode naar hun plek in Buiksloterham gesleept. Daarmee heeft Amsterdam er een bijzonder en duurzaam stukje stad bij. Bij ons geven direct betrokkenen een inkijk in de totstandkoming van het project en blikken we vooruit. Hoe kunnen meer van zulke burgerinitiatieven op woningbouwgebied van de grond komen?

Met in dit programma onder anderen

Marjan de Blok
Initiatiefnemer & bewoner Schoonschip
Pauline Westendorp
Mede-initiatiefnemer van 02025, Amsterdam koploper schone energie
Marjolein Smeele
Community manager Crowdbuilding
Philip Gladek
Oprichter & CEO Spectral
Sascha Glasl
Architect en researcher, mede-oprichter Space&Matter
Julia Emmering
Bewoner Schoonschip

Wat gaan we doen?

Een van de bijzondere aspecten van Schoonschip is de ontstaansgeschiedenis. De wijk is niet gepland door de gemeente, maar komt voort uit een burgerinitiatief. Met mede-initiator Marjan de Blok, duurzaam ondernemer Pauline Westendorp en architect Marjolein Smeele blikken we terug op de ontstaansgeschiedenis van de wijk waar straks ruim honderd mensen wonen.

Wat bij Schoonschip direct in het oog springt, is de vorm: dertig woonarken die via een steiger deels met elkaar verbonden zijn. Sascha Glasl van het architectenbureau Space and Matter geeft een inkijk in de totstandkoming van het stedenbouwkundig plan.

Duurzaamheid is misschien wel het belangrijkste aspect van Schoonschip. Diverse duurzame innovaties hebben in de wijk ruim baan gekregen. Op deze avond brengen we een van die innovaties voor het voetlicht: de smart grid. Dankzij deze grid kunnen huizen onderling energie uitwisselen. Philip Gladek, mede-opichter van Spectral, licht toe hoe dit ingenieuze systeem werkt.

Een van de doelen van de bewoners van Schoonschip is het inspireren van andere dromers. Ze hebben daarom, met steun van de Stichting DOEN, een platform laten maken waarop ze hun opgedane kennis gaan delen. Aan het slot van deze avond lanceren we het platform en praten we met Schoonschippers verder over de geleerde lessen.

woensdag 10 jul 2019, 20.00
IJ Zaal
Deze 67 mensen waren aanwezig