Creatieve Industrie

The Kids Are All Right

Van spelen je werk maken met Circles, Amsterdamse Beestenboel, Dato DUO, Get the Flow rap-app en Maakplaats 021.
dinsdag 2 mei 2017, 20.00
di 2 mei 2017, 20.00
Expo

Pakhuis De Zwijger’s What’s Up? is dé talkshow van en voor creatief Amsterdam en ook deze maand hebben we weer vier toffe sprekers uitgenodigd. Deze creatieven maken spelen onderdeel van hun werk en schrijven, ontwerpen en ontwikkelen voor en met kinderen. En vooruit - ook voor volwassenen. Wie gaat er mee spelen?

Dato DUO

De synthesizer – populair in de jaren ’70 en ’80 – is voor volwassen muziekartiesten en deejays om vette klanken te ontwikkelen. ‘Onzin!’ dacht productontwerpduo Toon Welling en David Menting, dat het instapmodel synthesizer Dato DUO ontwikkelde. Dit hebbeding is te bespelen door twee en geschikt voor alle leeftijden.

Toon en David en zijn beiden vader en merkten dat er maar weinig speelgoed is waar je als ouder en kind op hetzelfde niveau plezier van kunt hebben. Het idee voor Dato DUO is dan ook geboren uit de wens hun liefde voor lampjes, knopjes en synthesizerklanken samen met hun eigen kleintjes te delen. Zomer vorig jaar was er alleen een prototype, inmiddels kan Dato DUO deel worden van jouw eigen ‘huisband’.

Amsterdamse Beestenboel

Lezen verrijkt je wereld, prikkelt je fantasie. Van rauzen in het groen wordt je hoofd rustig en je lijf gezond. Illustrator Eva van Aalst en tekstschrijver Liedewij Loorbach willen alle Amsterdamse kinderen (nog meer) laten houden van boeken en ze de natuur in krijgen in plaats van enkel opgroeien tussen beton. Vieze knieën, natte haren, ‘kijk, een pissebed!’ Het boek Amsterdamse Beestenboel is een boek Amsterdamse kinderen en speciaal voor diegenen die niet naar de boekwinkel gaan en niet elke week buitenspelen. In mei 2017 start de crowdfunding campagne.  

Circles

Circles is een intuïtief puzzel-spel zonder gebruik van woorden. Spelenderwijs leer je hoe alles werkt en wat je moet doen, iets wat alleen in games kan. Circles is de eerste game van Illusive Games, de one-man-show van indie game developer Jeroen Wimmers, die zowel de design, codering, als art voor zijn rekening nam. Eerder werkte hij mee aan de succesvolle titel Westerado, die al meer dan 100.000 keer verkocht is. Jeroen vindt dat games toegankelijk moeten zijn voor iedereen. Ongeacht taal, leeftijd, of ervaring met games, iedereen kan Circles spelen. Games als kunstvorm, Circles was genomineerd voor een Gamer’s Voice Award tijdens SxSW 2017. De game is beschikbaar via Steam.

Maakplaats021

Maakplaats 021 is een speelkamer in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) waar jongens en meisjes uit de buurt op een laagdrempelige manier hun creativiteit en digitale vaardigheden kunnen ontplooien. Zélf ontwerpen, bouwen en aan de slag met nieuwe technologieën. Want technologie speelt een steeds grotere rol in het dagelijks leven van ons allemaal, maar tegelijkertijd snappen we er steeds minder van. Jose Remijn van OBA en Peter Both van Pakhuis de Zwijger vertellen hoe zij samen met Waag Society / Fablab Amsterdam en Hogeschool van Amsterdam een jonge generatie laten spelen met de achterkant van technologie, om de razendsnelle ontwikkelingen de baas te blijven.

Get the Flow

Creatief brein Jasper Diks en UX/ UI designer Joris Groot van DDB & Tribal Amsterdam vertellen over hun laatste creatie. Op initiatief van Sanne Hans (bekend als Miss Montreal) en in samenwerking met Vodafone bedachten ze met een team de Get the Flow rap-app. Ongeveer 5% van de kinderen stottert. Get the Flow zet rappen in om stotterende kinderen aan te moedigen hun spraak te trainen. Bekende rappers als Broederliefde, Sevn Alias en Ali B werkten hier aan mee. De ultieme uitdaging is het behalen van de Tongue Twister rap – ‘Dit is die tong-twist test voor types die tip- top willen rappen’ – want dan ben je een eindbaas. Naast spraakoefeningen kan je een eigen rap opnemen en is het mogelijk te ‘duo rappen’. Hierdoor komen zowel stotterende als niet-stotterende kinderen met elkaar in contact en verdwijnt het taboe en schaamtegevoel.

dinsdag 2 mei 2017, 20.00
Expo
Deze 40 mensen waren aanwezig