Global Trends
Docu by Night 6

The Interior City & Last Days in Shibati

De stilte en de kunstmatigheid van het werk als portier en de enige oude wijk, Shibati, in de Chinese miljoenenstad Chongqing.
dinsdag 17 jul 2018, 22.00
di 17 jul 2018, 22.00
Plein

BBQ & Film Special
Van 10 juli tot 20 juli staat bij ons voor op het plein de BBQ de hele avond te roken. Er zijn Koreaanse gerechten, een uitgebreid saladebuffet, en tal van tapas van Amsterdamse bodem. Natuurlijk ook vegetarisch. Voor €17,50 koop je een bord om mee langs de BBQ te lopen! Haal hier je ticket.

The Interior City

Hoe is dat, de hele dag op een stoel zitten, bewoners en bezoekers groeten en professioneel voor je uitkijken? De meesten van ons zullen zich die vraag wel eens gesteld hebben bij het zien van een portier. In Nederland zie je ze minder vaak in appartementengebouwen dan in Barcelona, waar The Interior City gefilmd werd. De makers observeren de soms magistrale entrees van luxe appartementencomplexen waarvan de ontwerper met alles rekening lijkt te hebben gehouden, behalve met de portier. Een van hen vertelt over zijn onvergetelijke romance met een Saoediër, die jaren standhield tot hij een foto van een traditioneel Saoedisch huwelijk ontving. Een ander concludeert dat we zelfs een kat kammen als we maar verveeld genoeg zijn. En een derde onderhoudt in een achterkamertje een online radiostation. De stilte en de kunstmatigheid van de situaties waarin de portiers elke dag urenlang hun werk doen, reflecterend, mediterend misschien, illustreert hoe de wereld van alledag ongelofelijk vreemd kan zijn.

  • Iso Luengo, Jorge Moneo Quintana, Andrea Ballesteros i Beato
  • Spanje
  • 2017
  • 25 min

Last Days in Shibati

In de Chinese miljoenenstad Chongqing heeft slechts één oude wijk, Shibati, de sloop- en vernieuwingsdrift van de overheid weten te overleven. Maar niet voor lang: langzaamaan worden ook daar de nauwe steegjes vervangen door gigantische winkelcentra. Om vast te leggen wat binnenkort voorgoed verdwenen zal zijn, brengt filmmaker Hendrick Dusollier enkele maanden in de buurt door. Aanvankelijk wordt hij er met argusogen bekeken. Waarom de camera richten op het armoedige Shibati als je honderd meter verderop een veel positiever beeld kan vangen, wordt hem voortdurend gevraagd. Maar uiteindelijk weet hij vriendschap te sluiten met twee bijzondere bewoners: Zhou Hong, een nieuwsgierig jongetje dat ervan droomt ooit het nabijgelegen, helverlichte winkelcentrum Moonlight City te bezoeken, en mevrouw Xue Lian, een krasse oude dame die – ook al wordt ze uit haar “droomhuis” gezet – een baken van optimisme en openheid is. Aan de hand van deze lokale gidsen schetst de film een indringend portret van een snel veranderende wereld, waar armoedige krotten in rap tempo plaatsmaken voor glanzende torenflats en ook tradities zonder al te veel scrupules worden ontmanteld.

  • Hendrick Dusollier
  • Frankrijk
  • 2017
  • 60 min
  • English subtitles
dinsdag 17 jul 2018, 22.00
Plein
Deze 148 mensen waren aanwezig