Creatieve Industrie
De Stad
Global Trends

The Chinese Mayor

Deze burgemeester probeert de balans te vinden tussen het keiharde algemene belang en het humane, individuele rechtvaardigheidsgevoel.
woensdag 6 jul 2016, 22.00
wo 6 jul 2016, 22.00
Plein

De communistische burgemeester Yanbo Geng van de Chinese stad Datong heeft zich met zijn ziel en zaligheid gestort op een droomproject: restauratie en reconstructie van de historische en monumentale stadsmuur. Hij is ervan overtuigd dat na voltooiing van dit gigantische project de toeristen massaal zullen toestromen, waarmee de economische toekomst van Datong gewaarborgd is. Vanwege de uitvoering van de plannen is bijna een half miljoen burgers gedwongen te verhuizen.

The Chinese Mayor 87 min.
Hao Zhou, China, 2015
Chinees gesproken met Engelse ondertiteling

Regisseur Hao Zhou volgt gedurende een periode van twee jaar de burgemeester, die de balans probeert te vinden tussen het keiharde algemene belang en het humane, individuele rechtvaardigheidsgevoel. Dat gaat niet zonder problemen, want hoe kun je mensen die illegaal waren gehuisvest passende vervangende woonruimte aanbieden? Het leidt tot discussies en demonstraties, waarbij Geng de confrontatie niet schuwt, al waarschuwt hij: “We hebben onze regels. Waag het niet de regering uit te dagen.” Geng is ook streng voor zichzelf, hetgeen zijn vrouw tot wanhoop drijft, en blijkt op zijn beurt een speelbal van de partijbonzen, die het volgens hem niet zo hebben op zijn boeddhistische levensvisie. Maar het gaat per slot van rekening niet om zijn tijdelijke persoonlijke ambities.

woensdag 6 jul 2016, 22.00
Plein
Deze 52 mensen waren aanwezig