Creatieve Industrie
IDFA x PdZ

Talk: The AI Revolution

Hoe beïnvloedt kunstmatige intelligentie onze toekomstige maatschappij? Panelgesprek na de IDFA-documentaire 'iHuman'.
zaterdag 30 nov 2019, 16.30
za 30 nov 2019, 16.30
IJ Zaal

We bespreken de razendsnelle ontwikkelingen rondom het creëren en toepassen van kunstmatige intelligentie (KI) en de impact hiervan op onze samenleving. Kunstmatige intelligentie lijkt soms een ver van je bed show, maar niks is minder waar. Met experts en kenners gaan we niet alleen in gesprek over de gevaren, maar ook over de mogelijkheden van KI. Hoe kan en gaat deze technologie ons dagelijkse leven beïnvloeden en welke spelers sturen de ontwikkeling?

Na aanleiding van de documentaire iHuman gaan we in gesprek over de invloed van kunstmatige intelligentie (KI) op ons dagelijkse leven. Het verzamelen van informatie over onze dagelijkse handelingen geeft inzicht in ‘menselijk gedrag’. KI kan aan de hand van deze data inspelen op onze keuzes en wensen, maar ook ons wereldbeeld vervormen. Van reclame en gezondheidszorg tot totalitaire regimes, hoe ver gaat de invloed van kunstmatige intelligentie en hoe leiden we deze technologische ontwikkeling in goede banen?

Over de sprekers

  • Roelof Pieters is als onderzoeker en uitvinder op verschillende manieren bezig om AI in te zetten voor het maatschappelijk belang. Hij is de oprichter van verschillende bedrijven, waaronder Creative.ai, een bedrijf dat onderzoekt hoe AI het beste kan worden ingezet voor het maatschappelijk belang, en ten behoeve van de creativiteit en empowerment van individuen. Daarnaast is hij oprichter van Sunshine Lab, een bedrijf dat bouwt aan oplossingen voor de klimaatcrisis, en experimenteert met producten op het gebied van duurzame energie en bioplastic. Dit proces wordt ondersteund door middel van AI.
  • Hans Schnitzler is filosoof, columnist en schrijver. Hij is mede-oprichter van De Bildung Academie. Hij is columnist bij Follow the Money en schreef verschillende kritische boeken over technologie in de samenleving waaronder ‘Het digitale proletariaat’. Hij is tevens de huisfilosoof van Filmmuseum Eye en regelmatig tafelgast bij radioprogramma ‘Met het oog op morgen’ om te praten over de invloed van nieuwe technologieën op ons dagelijks leven.

Over de IDFA-documentaire iHuman
iHuman is een politieke thriller over kunstmatige intelligentie (KI), macht en sociale controle. Met een unieke toegang tot de snel groeiende kunstmatige intelligentie industrie, werpt deze documentaire een blik op hoe de machtigste en alomvattende technologie van deze tijd invloed uitoefent op onze levens, maatschappij en toekomst. iHuman volgt pioniers die aan de frontlinie van de KI revolutie staan en laat zien hoe deze technologie wordt ontwikkeld en geïmplementeerd. De documentaire belicht de weg die voor velen onzichtbaar is en stelt cruciale vragen als: Welke spelers hebben de leiding en hoe gaat kunstmatige intelligentie ons dagelijkse leven beïnvloeden?

zaterdag 30 nov 2019, 16.30
IJ Zaal
Deze 25 mensen waren aanwezig