De Stad

Terug naar de fabriek

25 industriële iconen met nieuwe energie.
woensdag 18 nov 2015, 20.00
wo 18 nov 2015, 20.00
Expo

Oude fabrieken en scheepswerven spreken tot de verbeelding. In monumentale hallen werden ooit legendarische producten gemaakt en stonden machines te dreunen. Tegenwoordig kun je naar een opwindend concert in een oude energiecentrale of een hapje gaan eten in een voormalig ketelhuis.

In het boek Terug naar de fabriek. 25 industriële iconen met nieuwe energie beschrijven de auteurs het nieuwe leven van 25 industriemonumenten in Nederland. Ze vertellen over het bewogen verleden en laten oud-werknemers en jonge creatieven aan het woord over hun band met deze bijzondere locaties. Een verhaal over de opkomst, neergang en herontdekking van de fabriek geeft extra achtergronden bij deze ontdekkingstocht langs het industrieel erfgoed van ons land.

Naar aanleiding van het boek praten we tijdens deze avond over de inspirerende aanpak van een nieuwe generatie van herbestemmers. Met weinig geld maar creatieve ideeën wisten deze ondernemers en gemeentelijke projectleiders middenin de crisis industriële locaties weer tot leven te brengen. Projecten werden kleinschalig en op een organische manier herontwikkeld met een grote inbreng van toekomstige gebruikers.

André van Stigt (De Hallen Amsterdam), Bülent Yokus (Prodentfabriek Amersfoort) en Dennis Laing (Havenkwartier Deventer) gaan op deze avond dieper in op hun werkwijze en discussiëren met het publiek over de toekomst van het herbestemmen. Biedt hun aanpak een duurzame oplossing voor de groeiende leegstand of is er meer nodig om het probleem aan te pakken? Blijft er ook voldoende ruimte voor een kleinschalige en organische aanpak nu de economie aantrekt en grote vastgoedpartijen weer durven investeren in gebiedsontwikkeling?

Tussen de gesprekken door geeft auteur en creatief ondernemer Bas Husslage in korte gedichten zijn persoonlijke kijk op enkele locaties in het boek.

woensdag 18 nov 2015, 20.00
Expo
Deze 52 mensen waren aanwezig