Global Trends

Groene dromen

Hoe kunnen we duurzaam ondernemen omvormen tot een duurzaam Nederland?
dinsdag 4 apr 2017, 20.00
di 4 apr 2017, 20.00
Grote zaal
Reageer

De relatie tussen duurzaamheid en economie is de afgelopen 10 jaar in een ander daglicht komen te staan. Of het nou 'Cradle to Cradle', 'Circular Economy' of 'Blue Economy' wordt genoemd, de boodschap is helder: er is flink geld te verdienen met duurzaam ondernemen. Met als gevolg dat zelfs centrale banken en pensioenfondsen oproepen tot investeren in duurzaamheid; en steeds meer bedrijven en aandeelhouders de omslag naar duurzaam ondernemen en beleggen maken. Maar toch hebben veel grote bedrijven nog te kampen met verouderde denkmodellen, krijgt winst op de korte termijn prioriteit, en worstelen lokale initiatieven om hun impact op grotere schaal te doen gelden. Is bedrijvig Nederland écht duurzaam geworden, of is er slechts sprake van een dun laagje groen?

Tien jaar geleden zond Tegenlicht de documentaire Afval is Voedsel uit, wat een ware duurzame storm in Nederland ontketende van niet alleen bottom-up initiatieven van burgers, maar ook van een mindshift in de manier van zakendoen van grote bedrijven. Anno 2017 maken we de balans op: hoe staat het ervoor met duurzaam ondernemen in ons land, hoe ziet de toekomst eruit en welke stappen moeten er nog genomen worden?

  • Filmmakers Rob van Hattum & Gijs Meyer Swantee (VPRO) maakten de afgelopen jaren meerdere documentaires rondom duurzaamheid. Tijdens deze Meet Up reflecteren ze op de impact die deze Tegenlicht documentaires hebben gemaakt, het maakproces van ‘Groene dromen’ en hun blik op de duurzame toekomst van Nederland.
  • Ondernemers Jørgen van Rijn (Afval Loont) en Onno Dwars (Commercieel directeur, Ballast Nedam Development & winnaar van de Cruquius Penning voor circulaire economie 2017) delen hun ervaringen van de afgelopen jaren: wat biedt duurzaam ondernemen voor een mogelijkheden aan het bottom-up initiatief én de corporate wereld, hoe kunnen we de impact van duurzaam ondernemen het beste opschalen, en welke stappen gaan deze ondernemers de komende 10 jaar nemen?
  • Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven (partijwoordvoerder duurzaamheid, energie, klimaat, milieu, ontwikkelingssamenwerking en internationale handel) is al driemaal verkozen tot groenste politicus en werd in 2014 de nummer 2 van de Duurzame Top 100 van Trouw. Met deze D66-politica reflecteren we op de rol van de overheid in het verduurzamen van het Nederlands bedrijfsleven: de overheid wordt in vergelijking met de markt vaak passiviteit verweten, maar is de overstap naar 100% duurzaam ondernemen mogelijk zonder actief optreden van de overheid?

In het tweede gedeelte van de avond dagen we onze sprekers uit om live mee te denken over één van de grootste opgaven van de stad in de komende jaren: het verduurzamen van de Amsterdamse haven. Het afdelingshoofd Ruimte & Milieu van de haven, Leonie van den Beuken, zal de huidige stand van de haven toelichten en de duurzame ambities die de haven de komende jaren hoopt te bewerkstelligen. Vervolgens worden Onno Dwars, Jørgen van Rijn en Stientje van Veldhoven gevraagd aan te schuiven voor feedback, advies en de volgende stappen voor een écht duurzame haven.

dinsdag 4 apr 2017, 20.00
Grote zaal
Deze 205 mensen waren aanwezig