Global Trends

Sushi in Kabul

Een inkijkje binnen én buiten de muren van het 'compound bestaan' in Afghanistan.
woensdag 29 mrt 2017, 20.00
wo 29 mrt 2017, 20.00
IJ Zaal

Al 15 jaar wakkert het geweld en de onrust door in Afghanistan, ondanks de permanente aanwezigheid van internationale hulpverleners als de Verenigde Naties. Hoe is het leven in Afghanistan, zowel voor een buitenlandse professional als voor de lokale bevolking? Heeft deze buitenlandse hulpverlening in het gebied überhaupt zin? Wat doet het met je als je langdurig onder dergelijke omstandigheden moet werken? En hoe ziet het leven van de Afghanen eruit, die met gevaar voor eigen leven samenwerken met VN-medewerkers in de grootste compound in Kabul?

Tijdens deze Meet Up deelt een zeer gevarieerde groep mensen  zijn/haar ervaringen met het leven binnen én buiten de muren van de compound in Kabul, de impact die het werken in een onveilige context op mensen heeft, de verhouding tussen de hulpverleners en de lokale bevolking, en de ruimtelijke opgave die de wederopbouw in Afghanistan met zich meebrengt. Hoe ziet de toekomst van Afghanistan eruit, en welke rol kunnen wij daar in spelen?

  • Shoresh Kalantari is een prijswinnende Iraans-Nederlandse filmmaker en producent, die tot 2014 de Film/Video/Multimedia Unit van de Verenigde Naties missie in Afghanistan (UNAMA) geleid. In samenwerking met Radio Television Afghanistan (RTA) produceerde hij wekelijkse televisie shows rondom mensenrechten in Afghanistan. Daarnaast leidde hij jonge Afghanen op tot zeer succesvolle filmmakers en (foto)journalisten, die bijgedragen aan het opbouwen van het audiovisuele geheugen van Afghanistan.
  • Ton Koene werkte zestien jaar bij Artsen zonder Grenzen als landencoördinator in crisisgebieden, waaronder Rwanda, Soedan, Afghanistan en Oeganda. Hij was verantwoordelijk voor operationele zaken zoals het ontwerp en de uitvoer van grote noodhulpprojecten, onderhandelen met regeringsleiders en rebellen en de dagelijkse veiligheid van zijn teams. Sinds 2006 richt hij zich volledig op de fotojournalistiek. In beide hoedanigheden schreef hij een boek: Overleven op reis (een praktisch handboek voor iedereen die in risicovolle landen reist, werkt en woont) en Afghanistan ongecensureerd (een boek over het leven in Afghanistan voorbij Kamp Holland). Daarnaast maakte hij met journaliste Natalie Righton de driedelige VPRO documentaire “Extreem leven“.
  • Tine Molendijk is Promovendus aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze doet interdisciplinair onderzoek naar de morele dimensies van uitzend-gerelateerde problematiek (‘moral injury’) onder Nederlandse (ex-)militairen die uitgezonden zijn geweest naar Bosnië en Afghanistan. ‘Moral injury’ wordt veelal gedefinieerd als de emotionele impact van het zien, begaan of ondergaan van gedrag en gebeurtenissen die conflicteren met de fundamentele morele overtuigingen van een militair. In dit onderzoek richt zij zich specifiek op de manieren waarop moreel gekleurd lijden gevormd wordt door politieke praktijken en publieke debatten rondom militaire interventies.
  • Jan Willem Petersen is architect en onderzoeker. Hij studeerde aan de Architectural Association School of Architecture in Londen (Hons) en de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Hij is oprichter van Specialist Operations; een onafhankelijk bureau voor ruimtelijk onderzoek en ontwerp. Sinds 2013 verricht hij veldwerk in Afghanistan, waar hij gekleed als Afghaan en met een lange baard de provincie Uruzgan doorkruiste, om te kijken hoe het ging met de Nederlandse (weder)opbouw-projecten in het land.

 

woensdag 29 mrt 2017, 20.00
IJ Zaal
Deze 63 mensen waren aanwezig