Global Trends

Terug naar de Satellite Queens

Hoe kunnen vrouwelijke influencers progressieve en conservatieve geluiden verbinden?
woensdag 22 mrt 2017, 20.00
wo 22 mrt 2017, 20.00
IJ Zaal
Reageer

Elke zondagavond kijken miljoenen Arabische mannen en vrouwen naar de gedurfde talkshow Kalam Nawaem – letterlijk ‘vrouwenpraat’. Al vijftien jaar hoort de talkshow bij de best bekeken programma’s in de Arabische wereld. De populaire presentatrices hebben een vaste plek in talloze harten en huiskamers veroverd. In 2007 maakte VPRO Tegenlicht een uitzending over deze unieke talkshow. Tien jaar later keert regisseur Bregtje van der Haak, die zelf ook drie keer te gast was in de talkshow, terug naar de kleedkamers in Beiroet. Hoe ziet het Midden-Oosten er in 2017 uit volgens presentatrices Muna, Nadia en Rania? Is er een toekomst voorbij de chaos en ellende van vandaag?

De talkshow Kalam Nawaem is een goudmijn voor de Saoedische eigenaar sheikh Waleed Al Ibrahim. De beeldschone presentatrices bespreken wekelijks actuele onderwerpen en schuwen daarbij geen taboes. Gevoelige kwesties als overspel, straffen-met-zweepslagen en terrorisme worden bespreekbaar gemaakt. De dames zijn belangrijke rolmodellen en hun mening telt. Met de opkomst van sociale media is hun invloed nog verder toegenomen. De show zorgt op straat, in de media, koffiehuizen en huiskamers met grote regelmaat voor hoog oplopende discussies. De kracht van de talkshow is dat het progressieve en conservatieve geluiden uit de Arabische wereld op één podium bij elkaar brengt en in stevige gesprekken die kloof overbrugt. De onderhoudende en verhitte gesprekken helpen om belangrijke stappen vooruit te zetten op het gebied van vrouwenrechten en een nieuwe Arabische samenleving vorm te geven.

Tijdens de Meet Up gaat het over emancipatie, het nieuwe feminisme en de rol en representatie van vrouwen in de media. Wat kunnen wij leren van Kalam Nawaem en haar boegbeelden? Wie zijn in Nederland belangrijke influencers, opiniemakers en rolmodellen voor vrouwen? Hoe zetten zij (social) media in om impact te maken? Op welke manier kunnen zij de emancipatie in Nederland versnellen? Wat is er nog nodig?

woensdag 22 mrt 2017, 20.00
IJ Zaal
Deze 68 mensen waren aanwezig