Global Trends

Verkiezingsspecial

Voor een alternatieve verslaggeving van de Nederlandse Tweede Kamer verkiezingen en een vooruitblik op het Nederland van de toekomst.
woensdag 15 mrt 2017, 20.00
wo 15 mrt 2017, 20.00
Grote zaal
Reageer

Kijk jij uit naar de ontknoping van de verkiezingen of sta je juist doodsangsten uit? Ben jij op zoek naar een alternatief, lokaal geluid rondom hét politieke moment van 2017, en wil je hierbij graag meepraten over de toekomst van Nederland? Kom dan naar de speciale verkiezingseditie van de Tegenlicht Meet Up. In een uitgebreid programma gaan we met filmmaker, experts en de zaal in gesprek over de uitdagingen en kansen die ons in de komende jaren te wachten staan. In de latere uren volgen we de verkiezingsuitslag op groot scherm met interviews, nationale exit-polls, muziek van The Dawn Brothers en koude biertjes. Ben jij klaar voor het Nederland ná de verkiezingen?

©Maus Bullhorst.

©Maus Bullhorst.

Terwijl wij de lokale, bottom-up stem tijdens deze avond centraal zetten, verliezen we de gebeurtenissen op nationaal niveau natuurlijk niet uit het oog: zo vertonen we de belangrijkste exit polls van de verkiezingen op groot scherm, en laten we politiek commentator Jurjen van den Bergh e.a. steeds reflecteren op de betekenis van de polls voor de toekomst van Nederland.

Na 23:00 uur kan iedereen de uitslagen van de Tweede Kamer Verkiezingen op groot scherm volgen.

“Onze toekomst is Rotterdams”

We beginnen de avond met een gesprek over de stad Rotterdam. In de Tegenlicht uitzending “Wij-samenleving” wordt de meest diverse stad van het land namelijk als afspiegeling genomen van ‘het nieuwe Nederland’ dat we tegemoet gaan. We maken de balans op in de stad waar de helft van de inwoners van niet-Westerse afkomst is, het politieke midden steeds verder lijkt af te brokkelen en populistisch Leefbaar Rotterdam met de door de islam geïnspireerde NIDA in de gemeenteraad zit. Zijn er al vergelijkbare ontwikkelingen te zien in andere steden, zoals Amsterdam? En hoe gaat Nederland eruit zien, als we kijken naar -en leren van- Rotterdam?

“Klein is het nieuwe groot”

In het tweede deel van de avond geven we het woord aan de vijf gekozen Uitdagers & Aanpakkers (lokale leiders die met inspirerende ideeën buiten de gebaande paden treden) van VPRO Tegenlicht. In korte pitches blikken zij vanuit hun werkveld en lokale context vooruit op de komende 4 jaar Nederland. Welke stappen moeten er volgens hen genomen worden? Hoe moet het Nederland van de toekomst er volgens hen uitzien? En welke rol spelen zij daar zelf in?

“How to burst the bubble: Nederland ná 15 maart 2017”

Aan het einde van de avond gaan we dieper in op het verloop van de nationale verkiezingen en de impact hiervan op onze samenleving. Hoe moeten Nederlanders zich de komende jaren tot elkaar verhouden, als ze zich steeds meer in hun eigen bubbels terugtrekken en geen weet hebben van iemand anders zijn/haar wereldbeeld? Welke rol speelt de journalistiek in het creëren en in stand houden van deze polarisering? En welke consequenties heeft het als je uit je eigen bubbel stapt, en zo probeert tot een nieuwe ‘wij’ te komen?

Na 23:00 uur nodigen we iedereen uit om de uitslagen van de Tweede Kamer Verkiezingen op groot scherm te blijven kijken. De bar in de zaal is de hele avond open en er kan kaas en chocola geproefd worden van twee genomineerde Uitdagers & Aanpakkers: kaasboer Catharinus Wierda (De Fryske) en Nicole van de Velde & Suze de Wit (Chocolatemakers).

De muziek tijdens de avond wordt verzorgd door de Rotterdamse mannen van The Dawn Brothers:

 

woensdag 15 mrt 2017, 20.00
Grote zaal
Deze 320 mensen waren aanwezig