Global Trends

Superfort Europa

Geld, kennis en technologie in ruil voor het verleggen van de grenzen van Europa.
woensdag 22 feb 2017, 20.00
wo 22 feb 2017, 20.00
Grote zaal
Reageer

Het budget dat Brussel beschikbaar stelt voor de bewaking van de Europese grenzen is de laatste jaren snel gestegen. De reden: terrorisme en het toenemende aantal vluchtelingen. De nieuwe surveillance technologie is een groeimarkt waar door de defensie-industrie niet alleen de nieuwste snufjes ingezet worden maar die ook letterlijk aan terrein wint door de deals die Brussel met zogenoemde derde landen afsluit. In navolging van de Turkije-deal worden nu ook afspraken gemaakt met Noord-Afrikaanse landen, zoals Niger. Wat houden deze deals in? En welke impact hebben ze op Niger en de landen daar omheen?

  • Shuchen Tan maakte in 2014 al een film over de veiligheidsindustrie, namelijk Het veiligheidscomplex. Aansluitend organiseerden wij een meet up in Pakhuis de Zwijger. Nu reisde Shuchen voor Tegenlicht af naar Niger: welke impact heeft het verleggen van de Europese grenzen ter plekke? Wat maakte ze mee? En wat betekent dat voor ons? We praten met haar over het maakproces en de keuzes die ze maakte voor Superfort Europa.
  • Dimitri Tokmetzis en Maaike Goslinga zijn met De Correspondent het onderzoeksproject Security for sale naar de Europese veiligheidsindustrie gestart, samen met twintig journalisten uit heel Europa. De Tegenlicht aflevering Superfort Europa is onderdeel van het project. Wat houdt dit onderzoeksproject in? Wat is de meerwaarde van deze grootschalige journalistieke samenwerking? En aan welke verhalen werken ze momenteel?
  • Naast een presentatie van Maaike en Dimitri, gaan we via skype in gesprek met Lorenzo Bagnoli van het Investigative reporting project Italy. Hij maakt ook onderdeel uit van het Security for sale-project.
  • In 2016 promoveerde Marijn Hoijtink aan de UvA met haar proefschrift ‘Securing the European ‘Homeland’: Profit, Risk, Authority’. Momenteel is ze verbonden aan de Vrije Universiteit als Assistent Professor Internationale Betrekkingen.
  • Het outsourcen van grenzen is niet enkel van deze tijd, maar steekt de kop op bij iedere grote migratiegolf naar Europa, vertelt Jelle van Buuren. Hij is als onderzoeker en universitair docent verbonden aan Het Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme (Universiteit Leiden) en we gaan met hem in gesprek over grenzen, migratie en veiligheid.
  • Saskia Houttuin is Nederlands-Frans journalist. Zij werkt voor het VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland en schrijft daarnaast over ontwikkelingen in (met name Franstalig) Afrika. Ze maakte o.a. verhalen over migratie in Senegal en Algerije.
  • Arjan Hehenkamp is algemeen directeur bij Artsen zonder Grenzen en reisde onlangs af naar Libië. Hij zag met eigen ogen wat de humanitaire gevolgen zijn van het buitenlandbeleid van Europa, waarover wij met hem in gesprek gaan.
  • Francesco Mascini is werkzaam op de Nederlandse ambassade in Tunesië en is regionale coördinator migratie voor Maghreb en Sahel. Wat is het belang van het gevoerde beleid?

Vanaf 19 februari 2017 worden op De Correspondent meerdere artikelen gepubliceerd die vanuit hetzelfde onderzoeksproject ‘Securing Europe’ zijn voortgekomen. Met onderstaande code kun je een maand gratis alles lezen. Ga naar corr.es/tegenlicht17 en voor deze code in: meetup.

corres_banner_600x150_tegenlicht_meetup_MG_DT_01

woensdag 22 feb 2017, 20.00
Grote zaal
Deze 140 mensen waren aanwezig